גן לאומי ארבל

גן לאומי ארבל

הארבל הינו מצוק מעל הכנרת ממנו נשקף נוף מרהיב. המסלול באיזור הארבל מורכב מהליכה אל מול הנוף, ירידה מהמצוק וטיפוס אליו בעזרת יתדות.

איך מגיעים

איך מגיעים לגן הלאומי ארבל? נוסעים לכיוון טבריה [יורדים מצומת גולני] ופונים שמאלה לפי השילוט לכביש 7717 , לכיוון המושב ארבל, ולפני הכניסה למושב נפנה שמאלה לפי השילוט לגן הלאומי.

פירוט

הר הארבל ניצב בנקודה שלטת בגליל התחתון, עובדה זו והקושי להגיע למצוק גרמו לכך שלכל השנים הוקמו במקום מבצרים.

בימי הורדוס, התבצרו מתנגדיו במקום והוא דיכא את המרידה בערמומיות אכזריות כמתואר בספר מלחמות היהודים ברומאים א – פרק ט"ז: "האלה נמצאו בצלעות הרים תלולים ומכל עבר לא יכול הצבא לגשת אליהן, הורדוס שלח ברצון את סילון מעליו ויצא להלחם בשוכני המערות. כי רק משעולים צרים ונפתלים הוליכו אל פי המערות, והסלע אשר מעבר פני המערות מלמעלה ירד אל תהום עמקה והיה זקוף על פי התהום. זמן רב לא ידע המלך לשית עצות בנפשו, כי נבצר ממנו להגיע עד המקום ההוא. ואחרי־כן מצא תחבולה מחכמה ומסכנה יחדו. הוא צוה לשלשל את בחורי צבאו בארונות (התלויים בחבלים) ולהציגם על פי המערות. והם שחטו את יושבי המערות עם טפם והשליכו אש על האנשים אשר אמרו לעמוד על נפשם. והורדוס רצה להציל אנשים אחדים ממות וצוה עליהם ביד שלוחיו לצאת אליו. אבל איש מיושבי המערות לא נעתר לדבריו ולא הסגיר את נפשו בידי הורדוס, ואלה אשר נתפשו בעל כרחם בחרו במות מחיי שבי. גם נמצא שם זקן אחד, אשר אטם אזניו מצעקות אשתו ושבעת בניו, בחלותם את פניו לתת להם כי יצאו בברית שלום, והמית את כולם, וכן עשה את הדבר: הוא צוה עליהם לצאת אחד אחד ועמד על פי המערה והמית כפעם בפעם את הבן היוצא משם. הורדוס ראה את הדבר מרחוק ורחמיו נכמרו אליהם מאד, הוא פרש את יד ימינו מול הזקן והשביע אותו לחמול על נפשות בניו. אבל הזקן לא שעה אל דבריו, רק חרף וגדף את הורדום, כי הוא בן חשכים, והמית את אשתו על הבנים, ואחרי־כן השליך את החללים אל התהום וקפץ בעצמו שמה"

בימי התורכים, שליט צפת הקים במקום מצודה גדולה ששלטה על האיזור ושרידי קיימים בצלע ההר עד היום.

באיזור הארבל כנראה חי ניתאי הארבלי, תנא מתקופת הזוגות המפורסם באמירה "הרחק משכן רע, ואל תתחבר לרשע, ואל תתיאש מן הפורענות"

ממגרש החניה של גן לאומי ארבל, נצעד לכיוון השביל שמתחיל בתחנת המידע עם הסימון השחור שיוביל אותנו בשביל נגיש לעגלות, לאחר צעידה של כחצי קילומטר, למצפור החרוב על שפת מצוק הארבל ממנו נוכל להשקיף על הכנרת ובקעת הארבל שמתחתינו.
המשפחות עם הילדים בעגלות ישובו מכאן לרכב, ובעלי הכושר ימשיכו לצעוד עם הסימון השחור. לאחר צעידה של כ 200 מ' נגיע להתפצלות שפניה ימינה בה תוביל לשביל "אל מול כנרת" שהצעידה בו [אורך השביל הינו כ 150 מ'] תוביל אותנו למצפור "אל מול כנרת" תוביל אותנו למצפור "אל מול כנרת" שנבנה לזכרו של סמל רועי דרור ז"ל.

לאחר שנהנה מהנוף המדהים נחזור לשביל ממנו התפצלנו ונמשיך לצעוד בשביל המסומ"ש בשחור שמוביל אותנו לירידה מהארבל. נרד בשביל בזהירות, ונוכל להעזר ביתדות שנקבעו בסלעים כדי לשמור על שיווי המשקל. לאחר סיום הירידה השביל שובר שמאלה ומתחיל לעבור מתחת לצוקי הארבל, נעבור ליד מערות שנחצבו בהר ולאחר כחצי קילומטר נראה משמאלינו מדרגות תלולות שיובילו אותנו למבצר הארבל.

מבצר הארבל, שבעבר נקרא גם מבצר העורבים ושאת שרידיו אנו נראה בתוך המצוק נבנה לפני כ 300 שנה ע"י מושל צפת התורכי, כעמדה מרכזית באיזור,. מבצר זה נבנה על גבי שרידיו של מבצר מתקופתו של הורדוס בו התבצרו אלו שהתנגדו לו.

בספר מלחמות היהודים מתואר כיצד חייליו של הורשו הגיעו למערות החצובות בהר ע"י שלשול חיילים בכלובים גדולים והריגת הלוחמים באכזריות [מלחמות היהודים א', ט"ז] לאחר שירדנו מהמבצר נפנה בצומת השבילים שמאלה עם השביל האדום שיוביל אותנו לאחר צעידה קצרה אל מתחת למצוק.

אנו נטפס על המצוק בעזרת היתדות הקבועות בצלע ההר, ונאחוז בכבלי הבטיחות תוך כדי הפסיעה בשביל הצר, עד שנגיע לפסגה, שם נפנה לפי השילוט לחניון היום שם השארנו את הרכב.

דגשים

דגשים נוספים:
* המסלול השלם אינו מתאים לבעלי פחד גבהים. * עם עגלות ניתן להגיע רק עד מצפה החרוב. * ילדים קטנים? אם הם בכושר הליכה טוב ניתן לעשות איתם את המסלול – הם יזדקקו להשגחה מיוחדת בעליות ובירידות.

כתיבת תגובה

סוג המסלול

למשפחות עם ילדים גדולים

רמת קושי

משפחות

על המסלול

לחצו לניווט

מחפשים מורה דרך לטיול הבא שלכם? מלאו את הטופס הבא או חייגו 052-4282461