מעיינות עדן – עין סלוקיה
מעיינות עדן – עין סלוקיה
איך מגיעים
איך מגיעים לעין סלוקיה – מעיינות עדן? נעלה לרמת הגולן בכביש 87, נחלוף על פני הפניה שמאלה לקצרין, ואחרי כ 500 מטרים נפנה ימינה לפי השלט לעין סלוקיה/מעיינות עדן. נחנה ברחבת החנייה הגדולה שמול השער, ונכנס פנימה.
למקום אסורה הכנסת מזון.
שעות הפתיחה: :8-16
פירוט
בתי הכנסת הרבים שנמצאו ברמת הגולן (רבים יותר בריכוזם מאשר בכל מקום אחר בארץ ישראל) מעידים כי בתקופה הביזנטית היתה רמת הגולן מיושבת ביהודים רבים. יש המשערים – על פי ממצאים ארכיאולוגים כגון מקוה ושרידי מבנים- שגם במקום זה היה לפנים ישוב יהודי.
מדרש תנחומא מזהה את המקום כעיר המקלט "גולן" – "…א' ר' אבא (בר) כהנה: למה נקרא שמה ראמות גלעד, שיש לפניה שתי ברכות שלמים… (ו)את גולן בבשן זו סלוקיא"
ישנם חוקרים שמזהים את המקום – שכפי כנראה מנציח את המצביא הרומי סלווקוס – עם הישוב 'סילקיא' שמוזכר בספר "תולדות מלחמות היהודים ברומאים" כאחד המקומות שבהם התבצרו תושבי הגולן לקראת התקפת הרומאים. ספר יוסיפון [בפרק ס"ח] מתאר את המקום "וילכו משם אל גמלא העיר אשר בראש ההר . . .וגם העיר סילוקיא ארץ יערים ונחלי מים ועץ כל פרי" ואחרי כן מתאר את שקרה למקום בתקופת המרד: "ויהי אחרי כן ויילך אספסיאנוס ואגריפס אל סילוקיא העיר ויכוה עד בלי השאיר לה שריד. ויהי אחרי הכותו את סילוקיא, ויבא סוסקלה היא נארה מכל מבצרי הגליל. . ." אולם מיעוט הממצאים הארכיאולוגים מאותה התקופה, מפריך השערה זו.
לפני כעשרים שנה החלה חברת מי-עדן לנצל את המעיין העשיר במינרלים למילוי בקבוקים, ובתמורה הכשירה את השטח לנוחות המטיילים, בשיתוף עם מקורות והמועצה אזורית גולן.
אחרי שנחנה ונשאיר את האוכל ברכב [אסור להכניס מזון למקום], נכנס לפארק ונתחיל לצעוד בשבילי הבזלת.
אחרי צעידה נינוחה של כ 300 מטר נגיע לתחילת השטח המטופח, משמאלנו נבחין במתקני שירותים כימיים שניצבים ליד אחד מהמבנים שנשארו מהכפר 'קצביה' ששכן במקום עד מלחמת ששת הימים, ומימיננו נבחין בשתי הבריכות הגדולות של הפארק, מימיהן רדודים יחסית, מקסימום 60 ס"מ.
נמשיך לצעוד בשביל באיטיות ובשקט ונהנה ממראה המים הזורמים בשאר הבריכות, מהמפלונים שנוצרו ביניהן ומהטיפוח הסביבתי. בין השבילים נוכל להבחין פה ושם בסלעים עליהם חקוקים פסוקים העוסקים בנושא המים. במהלך הסיור הילדים יוכלו ליהנות מהבריכות הרדודות והצוננות וההורים יוכלו להשגיח עליהם מפינות הישיבה המטופחות שנמצאות לצידי הבריכות. אם נהיה ברי מזל גם נזכה להביט בבעלי חיים שונים שמסתובבים באיזור, ולעיתים נוכל לחזות בסרטנים שחוצים את השביל להנאתם.
לאחר כחצי קילומטר מתחיל השביל להתעקל, בסיבוב נבחין בצינור שמזרים את המים לבריכות. בדרכנו חזרה לנקודת ההתחלה נפסע בין שרידי בתיו של הכפר הסורי 'קצביה' ששכן במקום עד מלחמת ששת הימים, השביל ימשיך להוביל אותנו עוד כ 100 מטרים עד לנקודת ההתחלה.
דגשים
גם בריכות רדודות מסוכנות לילדים קטנים שמרו עליהם!.