נחל חווארים
נחל חווארים
איך מגיעים
איך מגיעים לנחל חווארים?
כדי להגיע למסלול נחל חווארים ניסע על כביש 40 דרומה, למצפה רמון, ובעיקול אחרי מדרשת שדה בוקר נראה שילוט שמאלה לנחל חווארים. במקום ישנו קו לבן ולא ניתן לפנות שמאלה אז נמשיך ישר עד שנראה את המקום שניתן להסתובב בו, נשוב על עקבותינו, נפנה ימינה היכן שהשלט ונחנה בחנייה. הרחבה.
אם הגענו ב 2 רכבים נקודת הסיום תהיה -בסוף הנחל – נכנסים לכיוון עין עבדת ולא משלמים, ומשאירים את הרכב בסוף הירידה מתחת למעלה דיבשון – היכן שנמצא השילוט לנחל חווארים.
פירוט
נחל חווארים הינו מסלול יפה שמתאים לכל המשפחה, הנמצא במכתש רמון. המסלול מומלץ ביום, ובמיוחד בלילות ירח, אז בוהק הנחל בגלל החוואר שהינו סלע רך ובהיר הנפוץ בגדות הנחל והמחזיר את אור הירח.
לאחר שחנינו נתחיל לצעוד עם הסימון הכחול בנחל חווארים. הסימון מתחיל בצד שמאל של החניה כשגבינו לכביש ויורד לערוץ הנחל. ואחרי כ 70 מטר נראה בצד שמאל בור מים מתקופת הנבטים, בור חווארים, הבור שימש בעבר לאגירת מי גשמים ומתמלא לעיתים בחורף. ניתן לרדת לתוך הבור במדרגות לארוחה או להתרשמות מהבור המרשים. במרכזו של בור חווארים יש עמוד שתומך את התקרה.
לאחר שנהננו מבור חווארים, נמשיך לרדת בערוץ ולאחר כ 500 מ/ נראה מולינו כיפה גדולה – מי שרוצה לתצפת על הנחל יכול לטפס עליה,. הסימון הכחול איתו אנו צועדים עובר משמאל לגבעה. לאחר כ 200 מ', כשנסיים להקיף את הגבעה השביל פונה קצת ימינה, ויורד לערוץ . בשלב זה קירותיו של הנחל מתקרבים ונהיה מעין מעוק. אחרי כ 300 מ' בערוץ הצר נגיע למקום המכונה שער הצור – שני קירות סלע בצבע חום כהה, היוצרים מעין שער גדול, סלע הצור קשה ועמיד יותר משאר הסלעים ולא נשחק כמו שאר הסלעים הרכים באזור ולכן יצר כאן שני קירות סלע בולטים. בלילה ניתן להדגים איך יוצאים ניצוצות ממכה של אבני צור אלו באלו, אך יש לעשות זאת בזהירות ולהרחיק את כול מי שבאיזור מהאבנים .
מעבר לשער הצור מתרחב הערוץ, הולכים עוד כמה דקות עד למרגלות גבעה שמראשה נשקפת תצפית מרהיבה על האזור. אפשר לשים לב לנחל צין הגדול והמרשים שנגיע אליו בהמשך. השביל המסומן עוקף את הגבעה משמאל ויורד לערוץ, בקטע זה ערוץ הנחל עושה פיתול גדול. הולכים בשלוחת בין הערוץ הראשי לערוץ נוסף המתחבר לנחל. יורדים שוב לערוץ הראשי והולכים כמה עשרות מטרים בקניון צר ותלול. מדי פעם יש סדקים היוצאים מהערוץ, מומלץ להיכנס לאחד הסדקים ולראות להיכן הם מגיעים, אפשר לשחק עם הילדים במחבואים וכדו'
בהמשך הדרך מתרחב הנחל, כאן המסלע משתנה והופך לחוואר שהינו חומר רך המתפורר בקלות ויוצר נוף של מדרונות תלולים. לאחר קילומטר נוסף נגיע לגבעה גדולה אנו נפנה ימינה עם הסימון הכחול ולאחר כחצי ק"מ נפגוש את הכביש היורד ממדרשת שדה בוקר לעין עבדת, כאן מסתיים הטיול.
אפשר להוסיף לשלב במסלול את נחל חווארים ועין עבדת: יורדים בנחל חווארים כמתואר. קצת אחרי שהוא מתרחב יוצאים מהערוץ ימינה עם שביל שחור המוביל לנחל צין, בו עולים אל מעיינות עין עבדת עד לחניון העליון. רצוי להקפיץ רכב לחניון העליון (בשביל להגיע לשם עם רכב צריך להמשיך מהחניון העליון של נחל חוארים דרומה עד שרואים שלט לעין עבדת) או לנסות לתפוס ממנו טרמפ לכוון בור חווארים.
מסלול מעגלי למיטיבי לכת: נחל חווארים וקרקש: יורדים כנ"ל בנחל חווארים, עוברים את הסימון השחור הפונה ימינה ואחרי 300 מ' פונים שמאלה עם סימון ירוק העולה בערוץ היפה של נחל קרקש עד לכביש,סמוך למקום התחלת המסלול, ליד הפנייה למדרשה. מכאן אפשר לחזור לבור חווארים בדרך עפר שליד הכביש.
דגשים
- חשוב לא להשאיר חפצים יקרי ערך ברכב.
- בלילה נדרשת זהירות מרובה בזמן הירידה לנחל ולבור חווארים.
- ניתן לבצע את המסלול כהלוך ושוב ואז המרחק שנצעד יהיה כ 6 ק"מ
- בלילות ירח המסלול בנחל עמוס במטיילים
- תמונות היום שאושרו לפרסום באתר צולמו ע"י צביקי כהן ותמונות הלילה צולמו ע"י קובי הרשקוביץ. כל הזכויות על תמונות אלו שמורות להם.
- להזמנת הדרכה בתשלום בנחל חווארים ניתן להתקשר ל – 052-4282461 או לשלוח ווטסאפ
עוד רעיונות למקומות מעניינים באיזור: גן לאומי עבדת, עין עקב וקבר בן גוריון