[aioseo_breadcrumbs]

אנדרטת חטיבת הנגב

אנדרטת חטיבת הנגב

אנדרטת חטיבת הנגב הינה אנדרטה מרשימה שנבנתה ע"י האמן דני קרוון לזכרם של לוחמי חטיבת הנגב ולהנצחת מורשת החטיבה

איך מגיעים

לאנדרטת חטיבת הנגב נגיע מהכניסה המזרחית לבאר שבע. אם נגיע מצפון – מכביש 40, נפנה ימינה בצומת המכוונת לעומר ולבאר שבע – כביש 60, נפנה ימינה, ומיד לאחר מכן נפנה ימינה לפי השילוט לשכונת רמות. לאחר כ 500 מ' של נסיעה נפנה שוב ימינה לכביש צר שיוביל אותנו במעלה הגבעה עליה נמצאת אנדרטת חטיבת הנגב

פירוט

אנדרטת חטיבת הנגב הינה אחת מהאנדרטאות שנבנו לזכרן של חטיבות הפלמ"ח [מפורסמות במיוחד היא האנדרטה של חטיבת הראל בגבעת הרדאר] האנדרטה נבנתה ע"י האמן דני קרוון ונחנכה בשנת 1968

אנדרטת חטיבת הנגב מורכבת משמונה עשר חלקי אבן, שכל אחד מהם הינו בעל משמעות ביחס לחטיבה ולקרבות בהם נטלה חלק:

קיר הכניסה:

הקיר שרואים בעליה מהחנייה. צורתו גלית והינו מסתיים במרכז מתחם האנדרטה. על הקיר חקוקים סמל חטיבת הנגב והחטיבות האחרות שנטלו חלק בקרות לשחרור הנגב וכן יומני הנבצעים של החטיבה מהקמתה עד הכרזת המדינה.

קיר בטון נטוי:

זוהי יריעת בטון שבאה לסמל את אוהלי הפלמ"ח.

המשלט:

גבעת בטון, המזכירה גבעה רגילה, "חפורה" בתעלות קשר עם חדרים לתחמושת ונשק.

מבט אל המשלט מזכיר באופן ברור את אדמת הנגב המבוקעת הצמאה למים. בהתייחסנו לכתובות שעל המשלט, אנו רואים שאנשי הפלמ"ח לא היו בבחינת דור- ענקים שהגורל זימן , אלא אנשים כמוך וכמוני, עם חולשות אנוש, ציור לב עם חץ , שם נערה, קטע שיר, גבל וכובע גרב – סמלי המדבר והפלמ"ח ואפילו הלצה. וכל זה, בכתב יד רגיל ולא מלוטש.

הקיר הנטוי:

קיר עליו חקוקים קטעים מיומן המערכה למן פלישת הצבא המצרי ב – 15 במאי 1948 ועד תום קרבות "עשרת הימים" בהפוגה השניה ב – 20.7.1948 . בולטת עוצמת הארועים לעומת מצבת כוח האדם הזעום של החטיבה.

אמת המים:

חלק גדול ממאמצי החטיבה הושקע בשמירה על קו המים, שהיה קו החיים של ישובי הנגב. אנו רואים פה תעלה ארוכה וצרה, המזכירה את הצנור הדק והארוך שעליו שמרו בחרוף נפש. הכתובת החקוקה על אמת המים אומרת:"ואומת המים יצאה בעקבי האנשים ההולכים בנפשותם", פסוק המתאר קטע ממאבקם של גבורי מצדה ותואם את מאבקם של ישובי הנגב באותה תקופה. כמו במצדה כן בנגב, לחמו מעטים מול סביבה חזקה ועויינת תוך מאבק על מים ודרכי תנועה.

הבאר:

מסמלת את מחנה מקורות בניר עם שממנו יצא הצנור לישובי הנגב.

צאלים:

שלושת עצי צאלה הקורשים את האנדרטה אל נופי הנגב והערבה.

ככר המבצעים:

ברצפת הככר שבמרכז האנדרטה טבועות 9 מפות קרב העשויות בצורה בה היו נעשים מרשמי הקרב של המפקדים על הקרקע ומפות קרב שנעשו של שולחנות חול.

המפות מכילות את עיקר המבצעים של חטיבת הנגב. מבצע "לוט" , "עובדה", הכניסה לסיני ומבצעי "משה" שהיה חלק ממבצע "יואב" ועינינו – כבוש באר שבע.

מפקדת החטיבה, במבצע זה, התמקמה לא רחוק מהמקום עליו עומדת האנדרטה וניתן לראות המפה  כוחות, משימות ציוד וכווני התקפה. מפה נוספת שיש לה חשיבות היא מפת ישובי הנגב, 25 במספר, תאריםך עליה של כל אחד מהם על הקרקע וקר המים העובר בינהם ומשרים להם "סם חיים".

המיצר:

הכניסה לחדר הזכרון היא בין שני קירות נטיים, המייצר, וניתן לעבור רק אחד, אחד תוך הרגשת בדידות. הל אפור, רק פיסות שמיים מלמעלה, זכר לנתיב ארוך שהיינו חייבים לעבור בו עד לזכרון הנופלים.

כיפת הזכרון:

חדר זה בא להנציח את הברית שנכרתה: החורים בקיר מזכירים את הבטחת ה' לאברהם שזרעו "יהיה ככוכבי השמים לרוב"ף החריץ שמבתר את החדר לשניים מזכיר את הקשת שהופיעה כאות באותה הברית. ועל הקיר חקוקים שמות חללי החטיבה – ברית דמים שכרתנו עם ארץ הנגב .

השמות רשומים בקבוצות, ומעליהן הכותרות המציינות את תקופת הנגב הנצור, אבטחת קווי המים, לווי השיירות, מלחמה על משמר דרכי הנגב, קרבות מגן של הישובים נגד הפולש, משלטים לאורך קווי החזית, פעולות התקפה ופשיטה , כבוש באר שבע ומבצע "חורב" – כל אלה – ברית אחת גדולה וכל מבצע ומפעל – ברית בפני עצמו.

חצר הכיפה:

הכיפה סגורה בגופים היוצרים חצר בה ניתן להמצא לפני או אחרי הביקור בה.

סמל הפלמ"ח חקוק בקיר ולידו הפסוק "אבי אבי רכב ישראל ופרשיו" פסוק שאמר אלישע עם קבלתו את הנבואה ובזמן עליית אליהו בסערה השמיימה.

הכרשת עצמאות – פרושה, בדרך כלל, גירוש שלטון זר, ואילו אנו, כאלישע בזמנו, קיבלנו את עצמאותנו ונאלצנו מיד להתמודד עם קרבות מול כוחות עדיפים ועם אבדן חברים יקרים.

הגבעה:

חלק מהגופים הסוגרים את חצר הזכרון.

הגבעה "חרושה" תלמים ועליה גם "בור מים".

הבונקר:

ממוקם כחלק מהגבעה ומציין את ההתבצרות במשלטים וביישובי הנגב. הבונקר היה המקלט ולעיתים קרובות – הבית בו חיו חיילים וחברי משקים כחפרפרות.

הסולים מאפשר לעלות מהבונקר ל"גבעה" לשם תצפית. בקיר הבונקר חקוקה מגילת היסוד של האנדרטה.

קיר הסיירים:

קיר הבטון, בסמוך לבנוקר , שלוח קדימה, מביט אל האופק וצופה אל פני האזור כולו, ממש כהגדרת המפקד :"הסיירים – עיני החטיבה".

הציפור:

למרגלות המגדל הגבוה, מבנה בטון עם "כנף" נטויה "ומקור" שלוח קדימה. דמות הצפור מסמלת את עם ישראל.

מגדל:

מגדל נקוב כדורים ופגזים המזכיר את מגדלי המים בישובים – מגדלים שהיו חדר בטחון, מאגר מהים ומקום התצפית.

במגדל מדרגות לולייניות המאפשרות עליה לראשו וקיום תצפית על מרחבי צפון הנגב.

הנחש המבותר:

מבנה בטון ארוך ומפות המנסה לחבוק את ה"ציפור" ולחנוק אותה, אבל הוא מוטל כרות ראש וקטוע אברים בסמלו את צבא האוייב המובס.

על שלוחה גבעית מדרום לאנדרטה מצוי מבנה קטן נוסף המציין את תרומתו של ה"קומנדו הצרפתי", פלוגת לוחמים שמרכיבה העיקרי מתנדבים מח"ל ומפקדה הצרפתי נתן לה את שמה.

 

* ההסבר על רכיבי האנדרטה לקוח מתוך קובץ שצורף לויקיפדיה ללא ציון שם הכותב.

.

דגשים

ילדים יהנו להסתובב במקום בין האלמנטים. תסבירו להם שזהו אתר זיכרון ויש להתנהג בהתאם.

כתיבת תגובה

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on print

סוג האתר

אתר הנצחה מרשים לנופלי חטיבת הנגב

על האתר

  • נושא: היסטוריה, מורשת קרב
  • עלות: חינם
  • עונה מומלצת: כל השנה
  • מפת סימון שבילים: 15
סגירת תפריט