נחל זוויתן עליון
נחל זוויתן עליון
איך מגיעים
1. מחניון יהודיה – שנמצא על כביש 87 [אם הגענו מכביש 92 נפנה ימינה מצומת יהודיה ואחרי כ 7.5 ק"מ נראה את החניון משמאלינו – מנקודה זו ניתן להתחיל מסלול מעגלי – מחניון שיח' חוסיין הנמצא בתוך חניון יהודיה.[לשם יוביל כפתור ה"ניווט"]
2. מחניון הזוויתן על כביש 9088 [אם פונים מכביש 87 לכביש 9088 – נראה את החניון משמאלינו אחרי כקילומטר וחצי, אם נגיע מקצרין נראה את החניון מימין.
3. ביציאה מאיזור התעשייה של קצרין – מנקודה זו מתחיל מסלול קווי שניתן להמשיך עד בקעת בית ציידה או עד בריכת המשושים ומשם לעלות לחניון המשושים.
פירוט
נחל הזוויתן קיבל את שמו מהזוויות החדות בהן סוטה ערוצו בדרך לבקעת בית ציידה אליה הוא נשפך. ארכו של הנחל כ 15 ק"מ ומקור מימיו הוא מס' נביעות בחלקו העליון של הנחל.
בזוויתן ניתן לטייל במס' מסלולים, חלקם מעגליים [הזוויתן העליון והזוויתן התחתון שמתחילים מחניון יהודיה] וחלקם קוויים שמתחילים מקצרין או מחניון יהודיה ומסתיימים בשפך הנחל.
_
מסלול הזוויתן העליון המעגלי מתחיל מחניון שייח' חוסיין ממנו נלך עם הסמ"ש הכחול בשביל עפר בזלתי כ 700 מ' עד שנגיע למעבר בקר בו נפנה ימינה לסמ"ש השחור, ליד חורבות הכפר שייח' חוסיין. [ניתן גם להמשיך ישר עם הסימון הכחול עד למפל הזוויתן וחזרה – מרחק של כ קילומטר וחצי לכל כיוון]
לאחר שפנינו ימינה נצעד בשביל החשוף המסומ"ש שחור [צל זה לא הצד החזק של המסלולים בזוויתן . . ] ולאחר כקילומטר וחצי של צעידה נחצה פלג גדול הנמצא בליבה של קבוצת הרדופים [ניתן לעבור אותו על הסלעים מצד ימין, בצמוד לשיחים בלי להרטב] ומיד לאחר מכן נפנה שמאלה לסמ"ש האדום.
נצעד כ 100 מס' בשביל צק בצמוד לאחד הפלגים מצד אחד ומהצד השני לצוק הסלע וכשנצא משבילון זה נראה משמאלינו את ערוצו של הזוויתן מתחתר ולאחר צעידה קצרה נראה מתחתינו את בריכת משושי הזוויתן אשר מימיה צלולים. ניתן לרדת לבריכה בשביל הנמצא משמאל – ליד הערוץ המתחתר או לחילופין מבין עצי ההרדוף. המים בבריכה עמוקים וקרים ומי שאוחץ בהם עושה זאת על אחרויותו בלבד. אחדמקירות הבריכה בנוי עמודוני סלע משושים ומהם קיבלה הבריכה את שמה.
לאחר שנהננו מהבריכה הראשונה נחזור לשביל, נצפה מלמעלה על הבריכה השניה [או שנחליט לבדוק מה טמפרטורת המים גם בה . . ] ונמשיך לצעוד עם הסימון האדום אשר לאחר כרבע שעה של צעידה יוביל אותנו לתצפית על מפל הזוויתן.
מפל הזוויתן שגובהו כ 27 מ' נשפך לתוך בריכה עמוקה וקרירה המפצה על הירידה אליה [שביל תלול שבחלקו נעזרים גם בסולם] והעליה התלולה בחזרה לשביל שלידה שינה עוד בריכה דומה ויפה לא פחות. [העליה והירידה לוקחות כל אחת כרבע שעה לאנשים בכושר]
לאחר שנהננו מהברכות ומהתצפית נפנה עם השביל לסימון הכחול שיוביל אותנו בחזרה לרכב אותו השארנו בחניון שייח' חוסיין לאחר צעידה של כחצי שעה.
אם נרצה להמשיך גם למסלול נחל הזוויתן התחתון ולבריכת המשושים נמשיך לפי הסימון האדום.
דגשים
- בזמן הצעידה במסלול אסור לחצות גדרות
- אסור בשום פנים ואופן לקפוץ לבריכות.
- מומלץ לבדוק באתר של רשות הגנים אם השמורה או חלקים ממנה אינם סגורים עקב מפולות אבנים.
- מומלץ לוודא לפני ההגעה לשמורה אם הנחל לא מזוהם.
- בקיץ מאד חם באיזור – תתלבשו בהתאם ותשתו הרבה
- הכניסה למסלול הזוויתן בתשלום – למנויי מטמון – חינם.