[aioseo_breadcrumbs]

נחל תמר תחתי

נחל תמר תחתי

נחל תמר הינו מסלול קצרצר מרהיב ביופיו הכולל סדרת מפלים בלתי נגמרת.

איך מגיעים

איך מגיעים לנחל תמר? הוא בעצם הזוית המחברת את המשולש שיוצר כביש 25 בחיבורו לכביש הערבה. הכניסה לנחל מכביש 25 אבן ק"מ 108, שם ישנה רחבת תצפית ומעליה אנדרטת זכרון לשנים מסוללי הכביש. נרד בשביל שצמוד לאנדרטה על פי הסימון ונלך בנחל עד מוצאו. לנקודה זו מביא כפתור הניווט משמאל

המסלול אינו מעגלי. אם הגענו בשני רכבים, נשאיר אחד מהם בתחנת הדלק שבצומת הערבה.

אם יש ברשותינו רק רכב אחד. נמתין לנהג שיחנה את הרכב במוצא הנחל – יש שילוט לנחל תמר ימינה כשנוסעים לכיוון אילת (ליד תחנת השאיבה) ויעלה את המסלול במהירות (לי זה ארך 15 דקות כשהנחל היה ריק ממטיילים). לבינתים נרד לתוך הערוץ ונמתין על יד הטנדר ההפוך שבתחתיתו.

פירוט

הגבול הדרומי של ארץ ישראל נקבע בתורה: "וידבר י' אל משה לאמר. צו את בני ישראל ואמרת אליהם כי אתם באים אל הארץ כנען, זאת  הארץ אשר תיפל לכם בנחלה ארץ כנען לגבולותיה. והיה לכם פעת נגב ממדבן צן על ידי אדום, והיה לכם גבול נגב מקצה ים המלח קדמה. ונסב לכם הגבול מנגב למעלה עקרבים  ועבר צנה, והיו תוצאותיו מנגב לקדש ברנע" (במדבר ל"ד).

וכך אכן נטלו בני שבט יהודה את חלקם "ויהי הגורל למטה בני יהודה למשפחותם: אל גבול אדום מדבר צן נגבה מקצה תימן, והיה להם גבול נגב מקצה ים המלח, מן הלשון הפונה נגבה, ויצא אל מנגב למעלה עקרבים ועבר צנה ועלה מנגב לקדש ברנע" (יהושע פרק טו), משם והלאה התגוררו האמוריים (שופטים סוף פרק א).

איננו יודעים בודאות לזהות את מעלה עקרבים עם המעלה הרומאי שנמצא על יד מעלה עקרבים של ימינו, אך את קצה ים המלח ניתן לראות עד היום. המקום בו תם ים המלח של הימים ההם אינו בדיוק המקום בו הוא מסתיים כיום, גם תוואי הלשון קשה לצפיה, הכל בשל ירידת מפלס המים והתייבשותו, אך ממיקומו של היושב הירדני א-סאפי (אולי צוער המקראית), ניתן לקבוע שהפער אינו גדול.

בספר מלכים א (פרק ט) מסופר שאחרי בנות שלמה את בית המקדש בנה מספר ערים, בינהם גזר וחצור ועוד מוזכרות הערים "ואת בעלת ואת תמר  (קרי תַּדְמֹר) במדבר, בארץ". בעבר נטו לקבוע כי מצד תמר (הרומאי) המצוי כמה ק"מ מערבית לנו הוא תמר המקראית, כיום מקובל לזהות את תמר עם המצודה שעל יד עיר אובות וחציבה, ובכל זאת השתרש השם תמר לנחל זה וקשה לשנותו.

במוצא הנחל שוכנת תחנת שאיבה. סביבותיה מוקשו בהיות הגבול קרוב (לאורך הכבישים נראה כמה וכמה אנדרטאות לזכר הנרצחים ע"י פדאיונים שהסתננו ממדינת ירדן), כיום לא ניתן לפנותם מפני שהתוואי משתנה כל חורף מהשטפונות. עוצמת השטפונות ניתנת להמחשה בעזרת סלע ענק שמצוי במרכז הנחל ומתחתיו שלדת מכונית מעוכה. הרכב נסחף בנחל והאבן נסחפה ונעמדה עליו. מדהים!

כביש הערבה שנחנך ביד אלול תשכ'ז (השלט המציין זאת נמצא במפגש הנחל עם כביש הערבה) הפך את המקום הנידח לנגיש ומטויל.

__

נחל תמר תחתון הוא מסלול קלאסי למשפחות. הוא קצר מאוד (רק 800 מטר) אך מרהיב ביופיו, בשל היותו שרשרת בלתי נגמרת של מפלים המחייבים ירידה בסולמות או גלישה בעזרת חבל

ברחבת החניה נצפה אל הנוף הנשקף מתחתינו.

כביש הערבה והצומת המחברת בינו לבין הכביש דרכו הגענו. משטחי החוואר הרך שבמרכזם הישוב נאות הכיכר. מזרחה לו הישוב הירדני א-ספי (צוער המקראית?), בריכות האידוי במקום בו היה פעם ים המלח וכעת משמשות את המפעלים. ואיזור נחל פרס שמצפון לצומת.

תחתינו תחנת דלק עם גג ירוק. לכאן נגיע בסוף המסלול. השביל היוצא ממנה ישירות אל מוצא הנחל אסור בהליכה מחשש מיקוש. אנו נצעד בשביל ההולך ממוצא הנחל ישירות אל הכביש ומשם שמאלה לאורכו אל תחנת הדלק.

נרד אל הנחל בשביל קצר מסומ"ש ירוק, היוצא ממערב לאנדרטה ונפגוש שלדת רכב ישנה. זוהי השלדה הראשונה מתוך ארבעה שנפגוש בנחל, מה שמלמד על עוצמת השטפונות או אולי על הקושי לנהוג בסיבוב החד שמעליו.

בהגיענו לערוץ נפנה שמאלה נחלוף על פני טנדר ישן, ונצעד בנחל נוח להליכה שפונה מיד מערבה. לאחר כ 150 מטר נגיע למפל הראשון. מכאן ואילך עלינו לדלג על שרשרת מפלים מדהימים.

בפיצול השבילים נמשיך בשביל הירוק (הכחול פונה אל נחל צפית שמקביל אלינו מדרום), את המפל הראשון נרד בעזרת מדרגות חצובות בסלע ומיד נראה שלדת רכב נוספת.

את המפל השני נרד בעזרת שני סולמות (14+16 שלבים), לאחר שנרד נביט למעלה אל הארובה שיצרו המים הנשפכים מראשו.

לפנינו עוד קפיצה קטנה ופתח הנחל נגלה לעינינו. הרי מואב ברקע וים המלח כחול מתחת.

נחלוף על עוד מפל קטן בעזרת דרגיות ברזל וכמה חציבות בסלע, והנה מפל חלקלק שנחסם במרכזו ע"י גוש סלע ענק מימדים שנסחף בשטפון.

כאן נרד בעזרת חבל שמוצב במקום.

את הרגלים נתחוב במדרגות החצובות בסלע, ויד אחת נחזיק בחבל.

בהיותנו למטה ניזהר מהמפל שמתחתינו. נפנה ימינה נעלה למרפסת קטנה וממנה בשני סולמות רצופים (14+21 שלבים), נפנה מעט שמאלה ונרד מתחת לסלע ענק שנסחף בשטופון ומחץ רכב שנסחף אם הוא.

על פי רכות הצמיגים של הרכב נראה כי הארוע אינו כה עתיק.

את המפל האחרון נחליק בעזרת חציבות בסלע ונעלה על השביל הצמוד לתחנת השאיבה. השביל שמשמאל חשוד במיקוש.

את הרכב השני נפגוש כאן, או בתחנת הדלק (אליה נגיע ע"י הלכה ישר אל הכביש ושמאלה לתחנה).

אם השארנו את הרכב למעלה, הנהג ייאלץ לחזור את המסלול, הליכה של כרבע שעה בתנאי שהנחל ריק ממטיילים

דגשים

  • בעת שיטפון אסורה הכניסה לנחל תמר.
  • במוצא הנחל ישנו שטח שחשוד במיקוש, מתחנת השאיבה ועד הכביש, יש ללכת בשביל המסומן בלבד.
  • רצוי לבוא לנחל תמר בשעות אחר הצהרים כשהשמש בעורפינו.
  • לעיתים מתעקמות  חלק מהדרגיות כתוצאה מהשטפונות. נדרשת זהירות מוגברת בירידה אם עדיין הן לא מתקנות
  • המסלול מתאים לאנשים שאין להם פחד גבהים
  • המסלול מתאים עם ילדים בעלי אחיזה חזקה ובכל מקרה בהשגחת ההורים.
  • לא ניתן לבצע עם עגלות. ניתן עם מנשא.
  • מדובר במסלול קווי
  • אם אתם אוהבים לראות זריחות – ליד האנדרטה יש תצפית מדהימה לזריחה

כתיבת תגובה

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on print

סוג המסלול

כולל דרגיות

רמת קושי

משפחות

על המסלול

  • אורך המסלול: כ 800 מ'
  • משך המסלול: קצר בתנאי שאין פקקים בסולמות
  • נושא: נוף, דרגיות
  • תחבורה: רכב פרטי
  • עונה מומלצת: סתיו, חורף, אביב
  • מים: אין
  • מפת סימון שבילים: 14
  • נבדק לאחרונה: 8/11/2018
סגירת תפריט