שמורת החולה

שמורת החולה

שמורת החולה הינה שמורת טבע מרהיבה כל השנה ובמיוחד בעונת נדידת הציפורים. בנוסף לערכי הטבע יש בשמורה מרכז מבקרים מרהיב - עופוריה.

איך מגיעים

הכניסה לשמורת החולה נמצאת על כביש 90 כ 3 ק"מ צפונית לפנייה שמאלה לשדה אליעזר [אם אנו מגיעים מדרום] וכ 4.5 ק"מ דרומית לפנייה לאגמון החולה אם הגענו מכיוון קריית שמונה.

נסיעה בכביש הפנימי של כק"מ תוביל אותנו לשער של שמורת החולה.

פירוט

אגם החולה, הוא חלק ממערכת השבר הסורי אפריקני, בקטע הצפוני שלו, בין רמת הגולן להרי נפתלי, ועל הירדן בזרימתו בין מוצאו לים הכנרת. האגם נוצר בשל היות פקק הבזלת החוסם את זרימת המים וניקוז חלק זה של הבקעה.

בגמרא (בבלי מסכת בבא בתרא דף עד) מכונה אגם זה "ים סיבכי": "ירדן יוצא ממערת פמייס, ומהלך בימה של סיבכי ובימה של טבריא, ומתגלגל ויורד לים הגדול, ומתגלגל ויורד עד שמגיע לפיו של לויתן… א"ר יוחנן: מאי דכתיב (תהלים פרק כד) "כי הוא על ימים יסדה ועל נהרות יכוננה", אלו שבעה ימים וארבעה נהרות שמקיפין את ארץ ישראל, ואלו הן: שבעה ימים, ימה של טבריא, וימה של סדום, וימה של חילת, וימה של חילתא, וימה של סיבכי, וים אספמיא וים הגדול".

יוסף בן מתתיהו מכנה אותו בשם יאור סמך, וקטע הירדן היוצא ממנו בשם הירדן הקטן, כנראה להבדיל בינו לבין הירדן הגדול שהוא הקטע היוצא מן הכנרת וזורם לים המלח.

אגם זה היה חלק ממערכת שלמה של מים וביצות, והוא התאפיין בעושר צמחיה ובעלי חיים, אך גם בחיידקים הנושאים מחלות רבות.

בימי ראשית המדינה סברו כי ניתן לנצל את שטחו לחלקלאות, ולכן הוחלט לייבשו ע"י ניקוז המים אל הכינרת.

בין השנים תשי"א-תשי"ח התקיים הפרויקט העצום לניקוז מימי החולה. נכרו תעלות רבות ולבסוף הוסר הפקק והמים זרמו בגאון אל הירדן.

מבצע זה שזכה להד ציבורי ולהתנגדות רחבה, הותיר אחריו קטע קטן שנקרא "שמורת החולה" ובו המשיכו המים להיאסף כבתחילה אולם בעקבות שחרור המים לכנרת המים כבר לא נשמרו במקום ולצורך עצירתם מעבור ישירות לכנרת נבנו סוללות עפר. בסוף שנת 1964 אושר חוק שמורות הטבע ושמורת החולה הפכה להיות השמורה הראשונה.

כמה עשרות שנים לאחר מכן, לאחר שנוכחו הרשויות ששטח השמורה אינו מספיק לשימור כל ערכי הטבע שהיו במוקם וכי האדמות שיובשו לא היו פוריות כפי שחשבו בתחילה הוצפו שטחים נוספים בעמק החולה ועליהם הוקם אגמון החולה.

הביקור בשמורת החולה מתחיל בביקור של כ 40 דק' במרכז המבקרים עופוריה בו נחזה במיצגים אודות המקום: איך נוצר המקום, היונקים ובעלי הכנף שהיו במקום ושיא הביקור: צפיה בסרט תת מימדי עם אפקטים שונים [משקפיים לצפיה ניתנים במקום] המעניק לצופה תחושה שהנו חלק מלהקת עופות נודדים.

לאחר הביקור במרכז המבקרים נצא לסיור בשמורה בשביל הביצה. ארכו של המסלול הינו כק"מ וחצי. נתחיל את הסיור בתצפית הסמוכה למרכז המבקרים ממנה נוכל לצפות על שטחי השמורה ולאחר מכן נצעד בשביל ונהנה מבעלי הכנף, הצמחים והיונקים שמסביבינו [בעלי המזל יוכלו לצפות בנוטריה או נמיה חוצים את השביל]. מומלץ כשעוברים בגשרים מעל התעלות לצפות בסבלנות במים [ולהיזהר שלא יפול כלום למים], בתחילה זה נראה כאילו אין שם כלום אולם התבוננות שקטה תגלה לפנינו עושר רב של בע"ח כאשר הבולטים שבהם הינו השפמנון מלך הביצה וצב הביצה שהמוני פרטים ממנו חיים בשמורה.

בין הצמחים הבולטים בשמורה [ויש המון כאלו] ניתן לציין את גומא הפפירוס, הנופר הצהוב [פריחה יפה שלו יש בעונה גם בבריכת הנופרים ליד פתח תקווה], שנית גדולה, אשל הירדן והפטל הקדוש .

מומלץ במהלך הביקור לטפס למגדל התצפית וליהנות מהנוף המרהיב ובעונות הנדידה מהמוני הציפורים באגם ובעת המעבר במסתור מעל המים להיות שקטים ולהתבונן בהנאה ובסבלנות בכל בע"ח שייגלו סביבנו.

המסלול מסתיים במרכז המבקרים.

דגשים

  • מומלץ להיות בשקט בזמן סיורכם בשמורת החולה – ובעלי החיים לא יברחו מכם.
  • בקיץ חם מאד בשמורה.
  • הכניסה בתשלום. לבעלי כרטיס מטמון – חינם
  • הטלפון בשמורה – 04-693-7069

כתיבת תגובה

סוג האתר

לא ידוע

על האתר

מחפשים מורה דרך לטיול הבא שלכם? מלאו את הטופס הבא או חייגו 052-4282461