נחל חזורי ונחל גובתה
נחל חזורי ונחל גובתה
איך מגיעים
איך מגיעים לנחל חזורי? תחילת המסלול של נחל חזורי – נחל גובתה נמצאת באתר ההנצחה של סיירת אגוז הנמצא על כביש 989. אם מגיעים מכיוון קרית שמונה, נפנה ימינה בצומת גיבור [צומת המצודות] ובצומת הטנק [היכן שיש פניה שמאלה לכפר רג'ר ממשיכים ישר לכיוון רמת הגולן והחרמון על כביש 99. ניסע בכביש 99 המפותל כ 4.5 ק"מ וקצת אחרי מפל סער נפנה שמאלה לכביש 989. בכביש 989 אחרי 4 ק"מ נעבור את קלעת נמרוד, נאפס את מד המרחק ואחרי ק"מ נוסף נראה שילוט שמאלה לאתר ההנצחה של סיירת אגוז / נבי חזורי ונחל חזור.
אם נבחר לעשות את המסלול בצורה קווית נשאיר את הרכב השני ליד הכניסה השנייה [כשמגיעים מכיוון קריית שמונה, השילוט לכניסה הראשונה הוא מפל הבניאס] של שמורת הבניאס [הכניסה לשמורה בתשלום או חינם עם מטמון, ניתן להשאיר את הרכב בשולי כביש הגישה]
פירוט
נחל חזורי הינו נחל אכזב [הזורם בעוז בחורף] שערוצו התלול נמצא בדרומו של החרמון. שמו של הנחל ניתן לו עקב היותו סמוך לקברו של "נבי חזורי" – קבר דרוזי קדוש. בעברית נקרא הנחל – נחל חזור.
נחל גובתה הינו נחל שתחילתו בסמוך לנווה אטי"ב [הישוב קרוי על שמם של ארבעה מלוחמיה של סיירת אגוז שנפלו – אברהם המאירי, טוביה שרקינגר, יאיר אלגרנטי ובנימין חדד] והוא מתחבר לנחל חזורי בדרכם לבניאס.
אתר ההנצחה לסיירת אגוז – נמצא בסמון לחניון הקרוי על שמו של נחמן אלכסנדרון שהיה מראשי הקק"ל. במקום אמפי המשמש לטקסים ופינות זיכרון ללוחמים. בחניון הקק"ל בו ניתן לבצע חניית לילה ישנם מס' שולחנות בטון המאפשרים פיקניק נוח.
מסלול נחל חזורי מסומ"ש בכחול ותחילתו של השביל הינה מימין למפה המתארת את את אתר ההנצחה של סיירת אגוז. נרד בשביל בגיא ולאחר כ 100 מ' נגיע לגשרון קשתי שנבנה בימי הממלוכים, ולאחריו השביל פונה שמאלה לתוך ערוצו של נחל גובתא. ה"שער" לקטע התלול של המסלול עובר בין שני סלעי ענק שהרחבים שביננו יצטרכו לעבור אותו על הצד. נמשיך לצעוד בשביל שמתחיל בצורה מתונה, נפגוש מבנה שככל הנראה שימש כתחנת קמח ישנה [יש חור בקרקע בסמוך לו ורואים את זרימת המים דרכו, בחורף] או כעמדת שמירה, וככל שנתקדם עם הנחל נפגוש בעוד ועוד מפלונים וסלעים שיכריחו אותנו לדלג בינהם אם איננו חפצים להרטב [בחורף, גם אם נרטבנו לא מומלץ לא ללכת בתוך המים כל הזמן כדי לא להקפיא את האצבעות]
לאחר צעידה של קצת פחות מק"מ נוכל להבחין משמאל לנו על המצוק בצללית של קלעת נימרוד, הבולדרים הגדולים נהפכים לסלעים בגדולים ומשוננים ושיפוע הנחל נהיה יותר מתון, אבל בימות החורף עדיין הזרימה חזקה ומונעת הליכה רציפה בלי להרטב.
נמשיך לצעוד עם נחל חזורי עוד כמה מאות מטרים עד שנגיע לשילוט של הרט"ג "אין מעבר" הנמצא על צומת שבילים כחול / שחור ושילוט ימינה לנווה אטי"ב. מי שירצה מסלול מעגלי שיוביל לרכב בסופו של דבר יפנה שמאלה עם הסמ"ש הכחול ויעלה בעלייה חדה על גדתו של נחל חזורי לכיוון קלעת נימרוד, ואחרי ביקור במבצר [או בלעדיו] יוכל להמשיך על שולי הכביש לנקודת התחלת המסלול באתר ההנצחה של סיירת אגוז.
מיטיבי הלכת ומי שיבחר להמשיך במסלול הקווי, ימשיך עם הסמ"ש השחור שמגיע מכיוון נווה אטי"ב בנחל גובתה, יפנה ימינה ומיד אחרי כן ימשיך ישר עם ערוץ הנחל.
הערוץ בו נצעד לארכו של נחל גובתה הינו שונה מערוצו של נחל חזורי בעיקר בגובה הסלעים [אם כי גם כאן לא חסרים בולדרים גבוהים אותם צריך לעבור] ובכך שרוב המסלול הינו מוצל לחלוטין העובר בחורש טבעי בו שולטים האלונים, עצי ער אציל גבוהים , הרדופי הנחלים, קיסוסיות דוקרניות מהן ניאלץ להזהר במעבר בין העצים ועוד צמחים ועצים רבים. על הרצפה נוכל להבחין בפטריות שונות, בסתוונית החרמון בעיקר בתחילת המסלול וברקפות יווניות עגולות עלים.
לאחר צעידה של כ 2 ק"מ בנחל גובתה השביל יפסיק להוביל אותנו בין הגדות ונתחיל לצעוד רק על הגדה השמאלית. כשנגיע לאבן דרך 16 נדע שסופו של המסלול קרב, וכמה דקות לאחר מכן בלי שום סימן מקדים החורש יסתיים ונגיע לשלט המבשר על סיומו של מסלול נחל גובתה.
אנו נעבור את גדר התיל בזהירות, נפנה ימינה בכביש הצר שלפנינו [נוכל לראות מימין שלטי אזהרה של "גבול לפניך" ולאחר צעידה של כ 300 מ' נגיע לכביש 989, בו נפנה שמאלה ונעלה מרחק של כ 300 מ' לכיוון חניון שמורת הבניאס בו השארנו את הרכב. בקטע מסלול זה אין מדרכה או שוליים וחובה לצעוד בזהירות ובטור עורפי.
במסלול של נחל חזורי – נחל גובתא סומנו אבני דרך ע"י הרט"ג בין המס' 1-16 ומומלץ לזכור מה המספ' של האבן לידה עברתם לאחרונה למקרה שחס וחלילה תיאלצו להזעיק חילוץ – שיהיה קל לאתר אתכם.
כשעושים את נחל חזורי ונחל גובתא בחורף, כשהנחל זורם, הסיכוי לסיים את המסלול יבשים הוא אפסי, מי שלא אוהב מים קרים, שלא יבוא בחורף.
דגשים
נחל חזורי הינו קשה פיזית במיוחד בחורף כשזורמים בנחל מים ונוסף על הקושי הכרוך בדילוג בין הסלעים ישנה גם הקושי בשמירה על שיווי משקל על הסלעים החלקלקים והבוץ. חובה להביא נעליים ובגדים להחלפה כשעושים את המסלול בחורף כשהנחל זורם. המסלול אינו מתאים לילדים או לאנשים שאינם בכושר.
מה עוד יש לראות באיזור? מפל סער, עין חרמון,ועין פית הן חלק מהאופציות. אפשר גם להחליט לטפס חרמון דרך הר חבושית או ציר 5
לפוסט הזה יש תגובה אחת
ב 21/2/2022 היה שלט שהמסלול סגור עקב ליקויי בטיחות