אתר החובלתא בנוה צוף
אתר החובלתא בנוה צוף










איך מגיעים
איך מגיעים לאתר החובלתא? נוסעים לנוה צוף [הוויז מכיר את הדרך] – מהמרכז מגיעים מכיוון צומת רנטיס וכביש 465 ומהכניסה לישוב נפנה ימינה אחרי כ 600 מ' לפי שילוט לאתר ארכיאולוגי. מיד לאחר הפניה נראה משמאל תחילתה של דרך עפר שמזופתת בתחילתה וגן משחקים ונחפש חניה באחד ממפרצי החניה הנמצאים בהמשך הרחוב.
פירוט
המקום בו נמצאו השרידים הארכיאולוגיים בנוה צוף מכונה חובלתא לפי שמו הערבי של המקום. הפרופ' זהר עמר תושב נוה צוף שגילה את המקום מתאר: "כשהגעתי לנווה צוף שמעתי על שכונת החובלתה", הוא מדווח. האתר "חירבת אלחבלתא" נזכר לראשונה בספרות בתיאור הנוסע הצרפתי ויקטור גירן, שביקר באזורנו בשנת 1864. לאחר שביקר בדיר ניזאם כתב: "על הר קטן קרוב מאד לשם בצד צפון, יש שרידי כפריר שנהרס מן המסד עד הטפחות ונאמר לי כי שמו ח'רבת חבלאתא". בשם זה מופיע האתר במפות מנדטוריות משנות ה-30 של המאה העשרים." לפי הממצאים מסיק פרופ' עמר שבמקום התקיים ישוב החל מתקופת התלמוד וכלה בתקופה הערבית.

הסיור באתר החובלתא מתחיל ליד שלט הסבר על האתר. צעידה קצרצה תוביל אותנו להסתעפות שמאלה שאחרי 3 מטר תוביל אותנו לשרידיו של כבשן סיד.
נמשיך בשביל הראשי ולאחר כ 50 מ' של צעידה נגיעה לאיזו המרכזי בו התגלו הממצאים. במקום ישנם שרידים ברורים של מקווה עתיק [מזוהה לפי המדרגות סמוך לבריכת הטבילה], אבן משקל, קברים עתיקים בעלי 2 סעיפים, אבן שכב ושרידים של גתות.
צעידה קצרה נוספת משם מובילה אותנו כנראה ל"איזור התעשייה" של הישוב שהתקיים באתר החובלתא. במקום נראם עיגולים מדוייקים רבים ולצידם בורות קטנים. החוקרים משערים שמקום זה היווה מקום ייצור להליוסטון – היין המתוק ושהיין שנסחט בעיגולים אלו זלג לבורות שבצידם ומשם נאסף ע"י היצרנים. ליד מקום זה ישנה סככה רחבת ידיים המשמשת להסברים למטיילים במקום

מאתר ייצור ההליוסטון נמשיך עם השביל ונגיע לשביל הראשי של אתר החובלתא. פנייה שמאלה תוביל אותנו ליציאה מהמקום. אם נמשיך ישר בשביל שמולינו נגיע לאחר צעידה של כקילומטר למעיין מאיר.

דגשים
האתר נמצא בשומרון – שימו לב בדרך שאתם לא נכנסים לשטחים בשליטה פלשתינית