מערת המכפלה
מערת המכפלה
איך מגיעים
מערת המכפלה נמצאת בחברון.. איך מגיעים לשם?ניתן להגיע למקום בתחבורה ציבורית מאובטחת מירושלים, או עם רכב פרטי דרך קריית ארבע – הווייז מכיר את המקום. בחגים ובמועדים מיוחדים הדרכים למערת המכפלה יותר מאובטחות.
פירוט
מערת המכפלה נקנתה ע"י אברהם אבינו מעפרון החתי כמתואר בבראשית כ"ג פס' ח-כ: "וידבר איתם, לאמר: אם יש את נפשכם, לקבור את-מתי מלפני שמעוני, ופגעו לי בעפרון בן-צוחר. וייתן-לי, את-מערת המכפלה אשר לו, אשר, בקצה שדהו: בכסף מלא יתננה לי, בתוככם לאחוזת קבר. ועפרון יושב בתוך בני חת; ויען עפרון החיתי את אברהם באוזני בני חת, לכול באי שער עירו לאמור. לא אדוני שמעני השדה נתתי לך, והמערה אשר בו לך נתתיה לעיני בני עמי נתתיה לך, קבור מתך. וישתחו, אברהם, לפני, עם הארץ. וידבר אל עפרון באוזני עם הארץ, לאמור, אך אם אתה לו, שמעני: נתתי כסף השדה, קח ממני, ואקברה את מתי, שמה. ויען עפרון את אברהם, לאמור לו. לו אדוני שמעני, ארץ ארבע מאות שקל כסף ביני ובינך מה היא; ואת מתך, קבור. וישמע אברהם, אל עפרון, וישקול אברהם לעפרון, את הכסף אשר דיבר באוזני בני חת ארבע מאות שקל כסף, עובר לסוחר. ויקם שדה עפרון, אשר במכפלה, אשר, לפני ממרא: השדה, והמערה אשר בו, וכל העץ אשר בשדה, אשר בכל גבולו סביב. לאברהם למקנה, לעיני בני חת, בכול, באי שער-עירו. ואחרי כן קבר אברהם את-שרה אשתו, אל מערת שדה המכפלה על פני ממרא היא חברון: בארץ, כנען. ויקם השדה והמערה אשר בו, לאברהם לאחוזת קבר מאת, בני חת."
מידע נוסף על מערת המכפלה והמבנה ההרודיאני ניתן למצא כאן
כשנכנסים למערת המכפלה, ברוב ימות השנה, ניתן להתפלל באולם שבין קברי אברהם ושרה לבין קבריהם של יעקב ולאה.
מחוץ למערה ישנה רחבה ענקית ובה איזורים עתיקים שעדיין נמצאים לא נחשפו לחלוטין. בצדה של מערת המכפלה ישנו ציון למדרגה השביעית שהיתה הגבול לכניסתם של יהודים למקום.
במאה הראשונה לפני הספירה בנה הורדוס מבנה גדול מעל המערה שנשמר עד היום למעט תוספות מסוימות מתקופות מאוחרות יותר.
המבנה מעל מערת המכפלה מתוארך לתקופתו של הורדוס וכמעט ולא נחקר מה שמשאיר הרבה מקום להשערות ואגדות..
המקום נחשב מקודש לאיסלם וליהדות ולכן השימוש בו מורכב ביותר, החל מהתקופה המוסלמית היהודים לא הורשו להיכנס למבנה אלא רק עד "המדרגה השביעית" שמחוצה לו, נוהל זה נשמר עד 1967.
כשחזרו מתיישבים יהודים לחברון לאחר מלחמת ששת הימים הם ביקשו להתפלל במקום ומאז המקום התנהל בצורה משותפת יהודים לצד מוסלמים עד לרצח שביצע שם ברוך גולדשטיין בשנת 1994.
מאז המבנה מחולק לשני מתחמים עם הפרדה מלאה ביניהם ורק בעשרה מועדים בשנה הוא פתוח כולו ליהודים ובעשרה אחרים הוא פתוח למוסלמים בלבד, כאשר יש התנגשות בין המועדים ועדה משותפת פותרת את המחלוקת בדרכי שלום.
דגשים
- מידע על שעות הפתיחה של מערת המכפלה ניתן למצוא כאן
- אם אתם מגיעים למערת המכפלה ברכב פרטי – שימו לב לכבישים ושאתם לא נכנסים למקומות אסורים לישראלים