חורבת עתרי
חורבת עתרי
איך מגיעים
לחורבת עתרי ניסע דרך כביש 38 מכיוון מחלף שער הגיא, נעבור את בית שמש וכשנגיע לצומת האלה ניסע עוד כ 2.8 ק"מ עד שנראה שילוט למצפה משואה ימינה וחורבת מדרס שמאלה.
נפנה ימינה למצפה משואה, נעשה פרסה שתחזיר אותנו לצומת ונחצה אותה ישר ובזהירות לכיוון השילוט לחירבת מדרס [אין פנייה שמאלה ישירות מכביש 38 לאתר].
ניסע בכביש הפנימי אליו הגענו כ 100 מטר ונפנה בצומת שלפנינו ימינה, נמשיך בו עוד כ 2.2 ק"מ עד שנגיע למזלג שבילים. נבחר את הדרך שמשמאל וניסע עליה לפי השילוט לחורבת עתרי עוד כ 1.7 ק"מ, [באמצע הדרך ישנו קטע לא סלול אותו נעבור בזהירות] עד שנראה פנייה שמאלה משולטת לחורבת עתרי. נפנה שמאלה וניסע עוד כ 1.3 ק"מ עד שנראה שלט ימינה לחורבת עתרי. אנו נחנה בשולי הכביש, אסור לעלות עם הרכב על שביל העפר.
פירוט
עתרי היה כפר שהתקיים כנראה [על פי הממצאים במקום] עד ימי מרד בר כוכבא. שמו של האתר וקישורו עם הכפר עתרא, שהוזכר ע"י יוסף בן מתתיהו כאחד הכפרים שהושמדו ע"י הצבא הרומאי. במקום נחשף שבר חרס בו מוזכר השם "עתרי".
לפי שרידי המקוואות שנמצאו במקום, נרות חרס עם סמלים יהודיים וממצאים נוספים היה קל לחוקרים לקבוע שמדובר במקום יישוב בעל אופי יהודי. ריבוי הגתות במקום, ורמת השיכלול הגבוהה של אחת מהן גם מעיד על מרכזיות ייצור היין בפרנסת הישוב.
שברי חרסים שנמצאו במקום בהם מוזכרות כמויות של דבלים, מלמדים על כך שתושבי המקום התפרנסו גם מגידול תאנים וסחר בהם, נולים שנמצאו במקום לימדו אותנו שכנראה חלק מיושבי המקום התפרנסו מתעשיית טקסטיל.
שרידי הכפר נמצאים על גבעה שגובהה כ 400 מטר מעל פני הים בלב פארק עדולם, ובסמיכות לשרידי חורבת מדרס וחורבת בורגין.
לאחר שחנינו את הרכב, נתחיל לפסוע עם הסמ"ש הירוק, שילווה אותנו בחורבת עתרי, בשביל שבין השדות לכיוון הגבעה. לאחר הליכה של כ200 מטרים השביל יוביל אותנו לכניסה לאתר, שם נראה קופסת מתכת שמכילה בתוכה חוברות הסבר על האתר ואת מפת האתר.
ניכנס דרך שער האתר ונמשיך לטפס בעליה, בדרך הרומית העתיקה, אותה נזהה לפי אבני השוליים, לפי הסימון הירוק. לאחר כ 200 מטרים נראה מימינינו שרידי בריכה עתיקה, נמשיך בשביל עוד כ 50 מ' ומימיננו נוכל להבחין באזור המגורים הצפוני של היישוב. נוכל להבחין באבנים הגדולות מהן ניבנו הקירות החיצוניים ולהסיק מכך שבוני העיר ציפו למתקפות ולכן בנו אותה בצורה ממוגנת. מטבעות שנמצאו באיזור זה מעידים שהאיזור לא שוקם אחרי המרד.
בסוף העלייה נראה משמאלינו כניסה למקווה גדול אליו מובילות מספר מדרגות, ניתן להבחין בשרידי הסיוד של המקום ומגודלו.
נמשיך בשביל עוד כ 30 מטרים ונראה מצד שמאל שלנו שילוט ל"מערת התבליטים". נרד למערה שהיתה במקור חדר מסתור ולאחר מכן הפכה לחדר קבורה ונוכל להבחין בחללי הקבורה המעוטרים בתבליטים מבחוץ. משמאל לכניסה למערת התבליטים ישנה כניסה למערת מסתור צרה שהילדים יהנו לזחול בה.
לאחר שנצא ממערת התבליטים נמשיך עוד כ 200 מטרים בשביל ונגיע לתצפית של מרכז הכפר. נראה את המפה המפורטת שמסבירה על מבני היישוב השונים ונוכל להתרשם מגודלם של החדרים ומעובי הקירות.
לאחר שנרד מהתצפית וניכנס לרח' הראשי של הישוב נבחין מימין לנו בשילוט למקווה טהרה, בו נמצאו שרידיהם של 15 אנשים כשגופת אחד מהם נמצאה כרותת ראש. ליד הגופות נמצא רכוש רב.
נמשיך ברחוב הראשי לעבר המבנה הגדול שנמצא במרכז הכפר, במרכזו נמצאים 3 עמודים גדולים מעוטרים, שניצבים על גבי אדנים רבועים ולידם חצר עם ספסל. החוקרים זיסו וגנור, שחפרו את הישוב [ושעל ממצאי חקירתם מתבססת הסקירה ההיסטורית שלנו על המקום], משערים שמבנה זה היה בית הכנסת של היישוב. באחת מפינות המבנה ישנה כניסה למערכת מסתור שארכה כ 40 מטרים והיציאה ממנו היא באחד ממבני המגורים.
לאחר התרשמות ממערכת המסתור, נמשיך בשביל המרכזי של הכפר עוד כ 20 מטרים ונראה מולנו גת עתיקה שבמרכזה ישנו שקע לבורג, מה שמעיד על ההתקדמות הטכנולוגית היחסית של תושבי המקום.
לאחר שנבקר בגת, נקיף את הישוב בשביל החיצוני עד מתחם המגורים שבכניסה לאתר ונשוב לרכב בדרך בה עלינו.
דגשים
- הכניסה למערכת המסתור בחורבת עתרי אסורה על סובלים מפחד ממקומות סגורים
- ברחבי חורבת עתרי ישנם בורות פתוחים – אין לתת לילדים להסתובב ללא השגחה.
- חובה להגיע עם פנסים וביגוד מתאים לזחילה במחילות המסתור – למי שמעוניין.
- משפחות שיגיעו עם עגלות יתקשו בעליה.