דרך הפסלים ביער הנשיא
דרך הפסלים ביער הנשיא
איך מגיעים
איך מגיעים לדרך הפסלים? בצומת שמשון נפנה מכביש 38 לכביש 44, באבן ק"מ 2 נפנה שמאלה לפי השילוט ל "דרך הפסלים – יער הנשיא".
מהדרום ומאיזור השפלה, נעלה ברמלה על כביש 44 וניסע עליו כ 12 ק"מ עד שנגיע לאבן ק"מ 2 ולפניה ימינה ל"יער הנשיא – דרך הפסלים".
פירוט
הצבת הפסלים ביער החלה בשנת תשמ"ט – 1989 לאחר אירוע של "אמנות בטבע" שהתקיים במושב נס הרים, במהלכו נוצרו הפסלים הראשונים ע"י אמנים עולים וותיקים מחומרים שנלקחו מסביבת היער. רוב האמנים בחרו באבן הדולומיט מהמחצבה הסמוכה ושאר האמנים בחרו בשילובי מתכת שונים ובשימוש באבן המקומית. בהמשך נמסרו לעוד אמנים חומרי הגלם מהיער וכך נוצרה להם הפסלים הסביבתיים בצידי הדרך הייחודית ומאז ניתן לה שמה – דרך הפסלים.
בכביש 44 ק"מ 2 מתחיל סיורנו בדרך הפסלים. מכאן נפנה דרומה לפי השילוט "דרך הפסלים-יער צרעה", ניסע בשביל רחב שהופך לעיתים לכביש סלול, מלווה בסמ"ש ירוק. נאפס את מד הק"מ של הרכב, כדי שישמש אותנו באיתור המקומות המענינים לאורך המסלול.
0.1 ק"מ – נגיע לצומת דרכים בה ישנו חניון ו"פסל הדמויות". כאן נפנה ימינה, הפניה שמאלה (סמ"ש אדום) מובילה לדרך נופית אותה נפגוש בסוף המסלול.
0.4 ק"מ – נחלוף על פני מגרש כדורסל קטן. מכאן ואילך המסלול עובר בין חניוני דרך ופסלים מסוגים שונים.
נעצור על יד חלק מהפסלים שיעניינו אותנו במיוחד, כדי לקרוא את ההסבר ולהבין למה התכוון הפסל ביצירתו. בתחילת המסלול נראה את פסל "שומר היערות" ובהמשך "תנשמת", אחר כך "פסל 12 השבטים" שתצפית הנוף מרשימה ניבטת ממנו, כך גם פסל "הפטריה", "המסרק" ועוד המוני פסלים מרשימים.
2.4 ק"מ הגענו לעמק ובו צומת דרכים. כאן מקיימות תנועות הנוער מחנות קיץ, לפיכך המעבר עלול להיות חסום למעבר כלי רכב בעונה זו של השנה. בחניון שמשמאל יש ברז מים ומבנה שירותים בילוגיים.
מכאן מטפס הכביש במעלה הגבעה.
2.8 ק"מ – נעזוב לרגע את הסימון הירוק ונפנה שמאלה לכביש הסלול.
3.0 ק"מ – הגענו למצפה צרעה, בראש הגבעה ישנה מרפסת עץ שנבנתה על שרידי בית המוכתר של הכפר הערבי "סרעה", כפר ששימר את השם התנ"כי צרעה, ושתושביו ברחו מממנו בימי קום המדינה ומאז שימש כמפקדה הזמנית של חטיבת הראל בימי המלחמה, ולאחריה את ראשוני קיבוץ צרעה עד שבנו את ביתם במקום הקבוע. מתחת למצפה ישנו הסבר על הקרבות שהיו במקום. מגג המבנה ניתן לעשות תצפית נוף לכל האיזור, בימים של ראות טובה ניתן לראות משמאל את שורש וגוש עציון, מימין את בית שמש ורכס צרעה הסמוך.
מכאן נפנה ימינה במורד הגבעה, מימין לנו בוסתן ובו שילוט המתאר את ימי שמשון הגיבור שפעל באזור זה. שלטים נוספים מוצבים לכל אורך הדרך. משמאל לנו תעלות קשר מתקופת מלחמת השחרור.
לכשנגיע לפסל שבמרכזו אבן המוקפת בסורג ברזל עגול, נעפיל ברגל אל מעלה הגבעה וקבר שמשון. אם הגענו ברכב, הנהג יוריד את הנוסעים וימשיך עד התחנה הבאה.
3.5 ק"מ – נשוב שמאלה לשביל הירוק.
4.0 ק"מ – פסל ובו תבנית עין כחולה , כאן נחנה ונעלה אל קבר שמשון, אם הורדנו את הנוסעים בתחנה הקודמת, נפגוש אותם כאן.
התל מתנשא לגובה של 400 מטרים מעל פני הים ומפסגתו ישנה תצפית יפה אל עבר הסביבה. על התל ניתן למצוא שרידים עתיקים של גתות ובורות יין, ובשנים האחרונות נבנה על פסגתו ציון הקבר של שמשון הגיבור ומנוח אביו, זאת על פי הפסוק בספר שופטים (פרק טז): "וַיֵּרְדוּ אֶחָיו וְכָל בֵּית אָבִיהוּ, וַיִּשְׂאוּ אֹתוֹ, וַיַּעֲלוּ וַיִּקְבְּרוּ אוֹתוֹ בֵּין צָרְעָה וּבֵין אֶשְׁתָּאֹל, בְּקֶבֶר מָנוֹחַ אָבִיו"
בראייה סביבתית נראה שהזיהוי אינו מבוסס. שכן המצבה ניצבת על סלע אם ואין תחתיה קבר. גם היות שבעבר היה שם יישוב עתיק, וסביר שבית הקברות בתקופה הרלוונטית הוקם מחוץ לבתי היישוב ולא בתוכו.
צמוד למצבה ישנם מתקנים חקלאיים ליצור שמן ויין, מה שמחליש את הטענה כי הם הוקמו סמוך לקבר שמטמא את התוצרת החקלאית.
ואכן בתחתית הגבעה, ליד פסל העין הכחולה נראה מערות קבורה חצובות בסלע.
נמשיך בשביל הירוק לאורך הדרך פסלים נוספים.
4.8 ק"מ – נפנה ימינה לירוק ולא נמשיך ישר לשביל השחור המוביל בדרך יער ארוכה ומתפתלת אל הישוב תרום.
5.6 ק"מ – נבחין בהפניה לשביל שחור העולה ימינה ומתאים להולכי רגל. כאן נוכל להוריד את הנוסעים, והם יעפילו במדרגות ובשביל זה לראש הגבעה, שם ישנן חורבות מהתקופה הביזנטית ובמרכזן שתי בתולות בד גדולות המעידות על יצור השמן שהיה נהוג באזור באותה תקופה. הולכי הרגל ימשיכו עם השביל וירדו מצידה השני (הדרום-מזרחי) של הגבעה, שם יפנו ימינה בשביל עד שיפגשו את הנהג בתחנה הבאה.
7 ק"מ – נגיע לחניון ע"ש רמי גול ז"ל. נחנה את הרכב ונלך שמאלה בשביל שחלקו מתאים גם לבעלי מוגבלויות. לאורך השביל יש שילוט והוא עולה ימינה לחניון לחניון ע"ש דניאל רביב ז"ל. כאן נפגוש את ההולכים ברגל.
ממקום זה תצפית נפלאה על עמק נחל שורק ובית שמש. כאן נשב על ספסלי העץ ונקרא את תיאור חזרת ארון הברית לישראל מספר שופטים פרק ו.
הולכי הרגל ימשיכו על קו הרכס עד לתצפית הבאה ממנה נשקפים ערי מישור החוף מאשדוד ועד תל אביב, וערי הפלישתים גת עקרון ואשדוד, ואילו הנהג ימשיך עד לק"מ 7.3
מכאן נרד בשביל הירוק שהופך לכביש. עד מהרה נתחבר לשביל האדום אותו עזבנו בתחילת הדרך, ונרד בו ימינה עד לכביש בית שמש צרעה.
ניסע בכביש זה כשלשה ק"מ, בהם נחלוף על פני קיבוץ צרעה ופסי הרכבת. והנה הגענו לכביש 38 מעט דרומית לכניסה הראשית של העיר בית שמש.
ניתן לעשות את המסלול בכיון הנגדי.
במקרה זה ניסע בכביש 38, נחלוף על פני הכניסה הראשית לבית שמש ונפנה ימינה לכביש 3835 לכיון קיבוץ צרעה ומנזר דיר רפת.
נעבור את פסי הרכבת וקיבוץ צרעה עד שנגיע לקבוצת לולים שעל ידם מצבורי גז, כאן נפנה ימינה ונעלה בכביש המסומן אדום עד שנגיע לשביל הירוק אותו נעשה בכיון הנגדי עד לכביש 44 והיציאה מדרך הפסלים.
לאחר שנצא לכביש 44 נוכל לפנות ימינה ואחרי כק"מ נראה מימין את ציון קבר דן בן יעקב.