תל חצור

תל חצור

שרידיו של ישוב עתיק בגליל העליון

איך מגיעים

הגן הלאומי תל חצור נמצא סמוך לכביש 90 – ליד קיבוץ איילת השחר – לניווט ישיר ליחצו כאן

פירוט

תל חצור נמצא על הדרך הבינלאומית – על הציר הראשי לכיוון דמשק. חצור ניהלה קשרי מסחר עם מצרים [ניתן לומר זאת כי חצור מוזכרת בכתבי המארות – כתבים שהמצאו עם קללות – מארות , כנגד ישובים ואנשים]. למלך חצור קוראים מאבינידו (יבין), יודעים שהמקום חלק מקבוצת ממלכות והוא הוביל אותה, שהוא מתעסק עם האנשים הפושעים. המקום הוחרב מתישהו (אולי בתקופת יהושע?), גרו כאן לאחר מכן. ואחרי כן מוזכר בימי שלמה המלך שהוא בנה את חצור. אבל ברור שהישוב הנוכחי נבנה על ידי אחאב, ונהרסה על ידי אשור.  בתקופת הברונזה היתה כאן  עיר חשובה. בתקופה הישראלית העיר היתה חשובה פתות.
יגאל ידין מצא כאן 7 עמודי מצבות, בית המתוארך לתקופה ישראלית: שער, מתקן מים, בית ארבעה מרחבים,  שער 4 תאים, וכן מצאו  שרידי ארכיון עירוני,

ישנה מחלוקת אם המבנה המרכזי הינו מקדש או ארמון? יש חצר עם מזבח במרכז, לידו אגן בזלת, בסיסי עמודים גדולים. אחר החצר – חדר גדול עשוי בלבני בוץ חומות / לבנות, שורה מכל צבע בשביל העיצוב. בין הלבנים פסי עץ ארז כדי להוסיף יציבות. לוחות שיש לציפוי – אורטוסטט, נמצאו כאלו הרבה כאן. נמצא פסל מנותץ,

תל חצור

מוקדי העניין המרכזיים בתל חצור:

שער העיר:

שער ובו שישה תאים ושני מגדלים, המתוארך למאה ה-10 לפנה"ס. השער נבנה כמו השערים האחרים מתקופה זו ודומה לשערים בתל גזר ובמגידו. דרומי,, לשער ישנם שרידי חומת סוגרים בת התקופה. ומתחת לתא האמצעי בצד הדרומי של השער נמצא מפתן בזלת שמשערים שהיה שייך למקדש כנעני.

במתחם נמצאו גם שרידים של 3 מקדשים אחד מעל השני. רצף של כ 400-500 שנה, בכל כמאה שנה החליפו את הריצוף. זה מראה על יציבות במקום. כמו כן נמצאו במקום מבנים של ארמונות ומקדש חצר עם מצבות אבן שרבות מהן שימשו באותה התקופה לפולחן כמתואר בחלום יעקב: 'ויקח יעקב את האבן אשר מראשותיו וישם אותה מצבה ויצוק שמן..' (יעקב חי בתק' ברונזה תיכונה).

הארמון הכנעני:

שרידי הארמון נמצאים מתחת גג, המגן עליהם מבליה. הארמון שימש את מלכי חצור, לפי החוקרים,  במאות ה- 13-14 לפנה"ס. זה הארמון מתקופת המקרא הכי גדול שנמצא בארץ, שהיה בנוי מלבני בוץ.. ישנו קשר בין הארמון לפולחן. בארמון נחשפה במת פולחן, ובראש המדרגות המובילות לכניסה התגלו שני בסיסי עמודים ענקיים מבזלת. במרכז הארמון נמצא חדר הכס. משני צידי הארמון חדרי שירות. לא נמצאו העמודים שהחזיקו את גג הארמון. יתכן שהיו עמודים מעצי ארז, או שהיו עשויים אבן ונגנבו.

במבנה הקירות בארמון היה שימוש בקורות עץ בין שורות האבנים, שסייעו ליציבות ולגמישות בעת רעידות אדמה, נמצאה תעודה שכתוב בה 'איבני אדו' כנראה מדובר במלך יבין ('יבין' זה שם שושלתי כמו 'פרעה'), מה שמחזק את מידע על כך שחצור סחרה עם ערים במרחב.

תל חצור

מפעל המים: 

מפעל המים בתל חצור מתוארך לתקופת אחאב[ מאה 9 לפנה"ס].  חפירת המנהרה בוצעה בסלע קונגלומרט [תלכיד נחלים]  קשה שרואים את סימני חציבה.

מפעל המים בנוי משלושה חלקים. חלק אחד הוא מבנה גישה עשוי אבני גזית גדולות שאמור להגן על המקום. לידו נחצב פיר אנכי לעבר מי התהום. הפיר חודר דרך שכבות התל הקדומות עד סלע האם. לאורך קירותיו נחצבו מדרגות ברוחב כ-3 מ' (בצד ימין רואים את המדרגות המקוריות). המדרגות הובילו לאקוויפר של נחל חצור כדי לאפשר לעיר גישה למקור מים גם בזמני מצור. כיום אין מים במפעל המים כי מפלסו של האקוויפר של נחל חצור נמוך יותר מבעבר. עומק הפיר כ 45 מ'. במקום שבו מסתיים הפיר מתחילה מנהרה באורך 25 מ' היורדת בשיפוע אלכסוני אל השכבה בה נמצאו המים.

במפלס העליון של מפעל המים בתל חצור יש בית מגורים,  כנראה של שוער המים. זה מפעל ממלכתי והכניסה אליו היתה כנראה רק באישור.

מבנה מגורים ומחסן מהתקופה הישראלית: 

המבנים, מהמאה ה-8 לפנה"ס, ניצבו במקור מעל לארמון הכנעני והועתקו לחלק הצפוני של העיר העליונה כדי לשמרם. בית המגורים הוא מטיפוס של ארבעה מרחבים, האופייני לתקופה הישראלית. המבנה האחר, בעל שני טורי עמודים, שימש מחסן ציבורי. במקום נמצא גם בית בד

תל חצור

דגשים

  • הסיור בתל חצור מתאים לחובבי ארכיאולוגיה ואתרים היסטוריים מתקופת התנ"ך

כתיבת תגובה

סוג האתר

תל מקראי עם שרידים מעניינים

על האתר

מחפשים מורה דרך לטיול הבא שלכם? מלאו את הטופס הבא או חייגו 052-4282461