תל יודפת
תל יודפת
איך מגיעים
איך מגיעים לתל יודפת? התל נמצא סמוך לישוב יודפת בגליל התחתון. לא רחוק מגוש שגב, הגישה אל יודפת ותל יודפת הינה מכביש 784. ניתן גם להקיש בווייז "תל יודפת" והוא ייקח אתכם עד החניה של התל.
פירוט
יודפת היתה אחת מערי הגליל המבוצרות שעמדו מול הרומאים במסעות הכיבוש שלהם בארץ ישראל. יודפת נפלה לאחר מצור ארוך ואכזרי שנמשך 47 ימים בחודש תמוז בשנת 67 לספירה.. ניתן לקרוא כאן תקציר של מהלך הכיבוש.
בספר "תולדות מלחמות היהודים" שחיבר יוסף בן מתיתיהו [הוא היה מפקד המקום ולאחר שכבשו הרומאים את המבצר הוא הסגיר את עצמו לידיהם] מתאר יוסף בן מתיתיהו את המצור והקרב:
הנה מס' ציטוטים ממהלך המצור כפי שמתואר ב"ספר מלחמות היהודים ברומאים":
למה החליט אספסיינוס לכבוש את יודפת? "ואספסינוס גמר לעלות על יודפת להשחיתה, בשמעו כי נמלטו לתוכה רבים מאויביו ובדעתו כי המקום הוא משגב חזק לבני הגליל. " [וחשב שאחרי כיבוש יודפת שאר המקומות יכנעו" [שם עמ' קפ"ז]
תיאור המבצר בעיני הרומאים: ".והעיר יודפת נמצאה כמעט כולה בראש סלע תלול, היקף מעברים תהומות אין-חקר ובנסות איש להשקיף למטה תחשכנה עיניו מעמקי התהום, ורק מרוח צפון נמצאה דרך אל העיר, כי שם נבנתה בצלע ההר, ואת המקום הזה יצר יוסף בהקימו את חומת העיר, לבל יוכלו האויבים להגיע משם אל ראש ההר, המתנשא למעלה. ועוד הרים הקיפו את העיר מסביב, ועל-כן נסתרה מכל"
הדינמיקה של המצור: "אחרי-כן הציג אספסינוס מסביב את מכונות הקלע, ומספר הכלים היה מאה וששים, וצוה לנגח בהם את היהודים העומדים על החומה.זורקי החצים (הקטפולטות) הקיאו להבי-ברזל ( ואבנים גדולות בנות משקל ככר – – – – — " עפו מן הבליסטראות ולפידים וחצים נגרו בהמון ולא נתנו ליהודים לדרוך ברגליהם על החומה ואף לצאת ולבוא בחוצות העיר, כי גם המון לורכי-הקשת הערבים וכל הרובים והקלעים ירו על העיר עם המכונות יחד. וכאשר נבצר מהיהודים להשיב מלחמה לאויביהם מראש החומה, לא חבקו את ידיהם, רק עשו כמעשה שודדים והגיחו מן העיר חבורות חבורות וקרעו את צפוי בעלי-המלאכה והכו בהם, ומדי הניסם אותם הרסו את הסוללה ושלחו את המשוכה עם כל הקורות באש"
כיבוש העיר: "אולם ביום הארבעים ושבעה למצור העיר התרוממה סוללת הרומאים ממעל לחומת העיר, ואחד מבני העיר נפל אל אספסינוס ביום ההוא ואמר לו, כי רק מתי-מספר נשארו להגן על העיר וגם הם רפי-אונים, כי כשל כחם מלילות הנדודים התכופים ומהקרבות הרצופים ולא יוכלו לעמוד על נפשם בפני הנלחמים אתם ביד חזקה. והאיש הוסיף……., אם ינסה איש להתנפל עליהם לעת האשמורה האחרונה (אשמורת הבקר),יען כי אז הם שומרים למצוא שעת מרגוע מהבלהות ותרדמת שחרית נופלת על האנשים העיפים והיגעים, וגם הצופים נמים את שנתם. על-כן יעץ האיש להסתער על העיר בשעה הזאת," [שם עמ' ר]
בתל יודפת מס' שבילי סיור שמאפשרים סיורים ברמות קושי ובאורכים שונים בתל כשהמסלול האדום הוא מונגש בחלקו לאורך כ 400 מ' ומקיף חלק מהחומה.
במהלך הסיור הארוך אנו נעבור לאחר המסלול המונגש בשביל צר שעובר ליד האנדרטה למגיני יודפת, ליד גל-עד לזכרם של אלו מהמגינים שנרצחו לאחר כיבוש המבצר, במערכת מסתור, ליד הרבה בורות מים, ליד דגם של באר מכוסה עם כד מרותך, ליד דגם של איל ברזל [כשבנוף למטה רואים את "החיילים הרומאים" בחניתותיהם מנסים לטפס אל העיר וליד שרידי החומה.
בתחילת הסתיו, בזמן פריחת החצבים תל יודפת לובש לבן ומראיהו פשוט מדהים..
דגשים
שימו לב לא ליפול לבורות נסתרים במהלך הסיור בתל יודפת!