סיור בפתח תקווה
סיור בפתח תקווה










איך מגיעים
הסיור בפתח תקווה מתחיל ומסתיים בכיכר המייסדים – במפגש הרחובות חיים עוזר וחובבי ציון
פירוט
סיורינו יתחיל בגן המייסדים, נשמע בו את סיפור הבאר הראשונה, תזמורת מעוז ציון, התלם הראשון וקצת על מייסדי העיר
נצעד ברח' חובבי ציון מאחורי פסליהם של מייסדי העיר ונגיע לאחר כ 50 מ' לבית הכנסת הגדול הוותיק של העיר הקרוי אהלי יעקב – על שם אביו של הברון רוטשילד, היכל בית הכנסת מעותר בציורים המזכירים את בית הכנסת החורבה בירושלים, והסיבה לכך היא שמייסדי פתח תקווה הגיעו מירושלים ורצו לשמור על זיכרונות נעוריהם. בשנת 2019 הסתיים שיפוצו האחרון של בית הכנסת. בחזית בית הכנסת נמצאים 3 שעוני שמש שבנה משה שפירא, שבנה את השעון המפורסם בבית הכנסת זהרי חמה שמול שוק מחנה יהודה.

נמשיך ימינה ומיד שמאלה לרח' מוהליבר ואחרי כ 240 מ' נגיע למבנה המיוחד של בית הספר "נצח ישראל בנות" [שהוקם כבית ספר דתי כדי לעצור מגמות התבוללות שהיו בבית הספר שהקים הברון רוטשילד ונוהל על ידי יק"א לאחר שהשליטה הועברה אליהם]
ליד בית הספר נמצא סביל שהוקם על ידי אברהם שפירא, שהיה ידוע בכינויו "זקן השומרים" לזכר אימו, הסביל הועתק לכאן מאיזור התעשיה סגולה לצורך שיקומו. נפנה ימינה לנורדאו, ולאחר הליכה קצרה נפנה ימינה שוב לרח' מונטיפיורי.
נצעד כ 350 מ' נראה מימין לנו את בית סטוויצקי. מי היה אברהם סטוויצקי? היה בן של חייל משוחרר מצבא הצאר, שאביו בשעת צרה בעודו בדירות נשבע שאם יינצל יעלה את משפחתו לארץ ישראל, ובהגיע בכורו אברהם לגיל 18 שלח אותו באניה לארץ ישראל לבדוק מה קורה ולהכין את הקרקע לבוא כל המשפחה. לפני שעלה לאניה באודסה ראה אברהם בית מרשים, שרטט אותו לעצמו והחליט שכך יקרה בית חלומותיו כשיהיה בארץ הקודש. הוא הצטרף למתיישבים במושבה החדשה והתגלה כבעל ידי זהב לסייע בכל מה שצריך, בזמן הפרעות סייע ליצור כלי נשק מכלים חקלאיים ולאחר שש שנים , התחתן ובנה בית הודיע לכל משפחתו שהם יכולים לעלות.
נמשיך לקצה הרחוב, נפנה שמאלה ונראה לידינו את האנדרטה שהוקמה לכבוד הברון רוטשילד – לציון תרומתו למושבה.

נמשיך מצידה השני של האנדרטה ונפנה שמאלה ונראה מולינו את בית גודמן-רוטברד [מספר 62] שנבנה מלבני סיליקט שהובאו במיוחד מתל אביב [על פי השלט].
נשוב על עקבותינו, נפנה ימינה למונטיפיורי, ואז שמאלה לרח' סלור [שקרוי על שמו של אחד מ"קבוצת הירקונים" – הקבוצה השניה שהגיעה לפתח תקווה] ולאחר הליכה קצרה נגעה לשלט של חצר ליפשיץ, נעבור אותו ונעלה קצת ברחוב ומשם נוכל לתצפת על שרידי המבנה שהינו חלק מחצר אותה בנה דניאל ליפשיץ שהיה ממייסדי פתח תקווה – מקבוצת הביאליסטוקים, ליפשיץ תכנן את בית הכנסת הגדול של המושבה [ולאחר מכן גם את זה של ראשון לציון] ניהל את יומן המושבה, היה מראשי הועד ועסק הרבה פעילויות ציבוריות.
נמשיך ברחוב סלור ישר עד שנגיע למגדל השעון של פתח תקוה [נבנה בשנת 1937 כחלק מעיצוב הכיכר המרכזית של המושבה]. ושם מסתיים סיורינו.

דגשים
- הסיור בפתח תקווה עובר בשטח עירוני – צריך להזהר בזמן חצית הכבישים.
- אפשר לשלב סיור טעימות בשוק – בתוספת תשלום.
- מחפשים עוד מקומות מעניינים לטייל בהם באיזור פתח תקווה? גן לאומי מגדל צדק, גן לאומי תל אפק ובריכת הנופרים בהחלט יכולים לעניין אתכם
- מעוניינים בסיור מודרך בפתח תקווה? מוזמנים להתקשר ל 0524282461 או לשלוח ווטסאפ
לפוסט הזה יש תגובה אחת
אילן לוי
19 נוב 2021אושר המדריך, איש חביב נעים הליכות, בקיא ברזי ההיסטוריה של פתח תקווה, סיפוריו המרתקים מחזירים את המטייל לתקופה רומנטית של גבורה ותקומת אם המושבות, אהבתי וממליץ מאוד.