שמורת ביתן אהרון
שמורת ביתן אהרון
איך מגיעים
מכביש 2 צפונית לנתניה נפנה מזרחה במחלף חבצלת השרון וניסע בכביש 5710, לאחר כשלש מאות מטרים פונה הכביש שמאלה (צפונה), לאחר עוד 300 מטרים נעצור ברחבת החניה שממול הכניסה למושב ביתן אהרן.
ניתן להגיע באוטובוס מנתניה עד למקום, או ברגל מהתחנה שבכביש החוף (ישנה מדרכה לאורך הכביש).
פירוט
עמק חפר משתרע בין רכסי הכורכר השני והשלישי של מישור החוף בשרון.
הוא מכונה כך, מפני שבעבר סברו שזהו מקומו של יונה הנביא (תל חפר נמצא על כביש 4 בין קיבוץ משמר השרון לכפר הרואה), כיום מזהים את חפר במקום אחר.
קומתו התחתונה של בית הראשונים שבמרכז העמק הוקמה לפני למעלה ממאה שנים, בידי סוחר קרקעות לבנוני שהיה בעל הקרקעות באזור זה. הוא בנוי מאבני כורכר מחוזקות בקשתות.
הבית נרכש בידי גואל האדמות יהושע חנקין ז"ל בשנת תרפ"ז (1927), לאחר שלש שנים הגיעו למקום גרעיני התיישבות ובנו את הקומה השניה מחול-ים מעורבב בצדפים.
בשנת תרצ"ב הוסיפו להגיע 80 משפחות שהתגוררו באוהלים על יד הבית והקימו את הישוב "כפר ויתקין", לאחר שעזבו למקומם הנוכחי הגיעו מתיישבי ביתן אהרן.
עד קום המדינה שימש בית זה גם כתחנת משטרה, כבסיס אימונים של ההגנה. אח"כ עמד שומם
נעלה במדרגות שבין המבנה לקרון הרכבת עד למצפה רמי – עמדת תצפית מעל עמק חפר, לזכרו של רמי כהן הי"ד שנפל במלחמת שלום הגליל. מעמדה זו נשקפים הרי שכם במזרח, תחתיהם עמק חפר על ישוביו ושדותיו. מידי פעם חוצה רכבת את העמק.
בצד שמאל משתרע הרכס עליו נצעד. המסלול על הרכס מתחיל ליד השילוט בשלש השפות ועובר על גב הרכס, כשהוא מגיע אל עץ האקליפטוס נכנס לתוכו, אח"כ הוא עוקף אותו מימין ועולה אל עץ התבור גם כאן ניכנס לתוכו..
אנו נמצאים על אחד מרכסי הכורכר שעוברים לאורך החוף (זהו הרכס השני). על הרכס המכוסה עצים ושיחים, נותר עץ אלון תבור אחד, שריד ליערות השרון שחוסלו בידי הטורקים שהשתמשו בעציהם כפחמים להנעת הרכבת. הרכס היה מיושב בתקופות שונות, השרידים שנותרו הם מערות הקבורה. עולם הצומח על הרכס מגוון מאוד. שיחי בתה עם חורש. עירית, רקפת, נרקיס, לצד בן חצב יקינטוני. חרוב, אקליפטוס, אלון תבור ואלת המסטיק. ועוד רבים אחרים.
השביל יורד ימינה וחולף על יד מערות קבורה חסומות לביקורים (עטלפים מקננים בהן), ומגיע למערת הקבורה שניתן לצפות בה מבחוץ. -לא ידוע מתי נחצבה והייתה בשימוש, אך היא מתאימה לסגנון הקבורה היהודי של ימי הבית השני. בתוך המערה תשעה כוכים, שלש בכל דופן.במזוזת הפתח השמאלית ישנו כוך, שיתכן ושימש לאבן הגולל. משמאל למערה ישנו כוך קבורה נוסף. כיום משמשות המערות ללינת עטלפים, אסור להיכנס לתוכן בתקופת החורף בה לנים העטלפים בתקרת המערות.
כאן פונה השביל בחזרה לראש הרכס והולך דרך חורש טבעי, שיחי אלת המסטיק וכד' בחזרה לנקודת ההתחלה.
לאחר שנסיים, נחצה את הכביש וניכנס לישוב ביתן אהרן, במקום שדרת פיקוסים מרשימה. משפחת הפיקוסים מונה מאות סוגים. גם השקמה והתאנה הן קרובות משפחה. פיקוס השדרות הובא ארצה מדרום מזרח אסיה, הוא מושך אליו עטלפים רבים (ניתן לראות את יריקות הדם שלהם על קירות הבתים. מרתק לראות את השורשים שהוא שולח ממרומי הגזע אל האדמה, כדי שיספקו לו מזון רב יותר.
דגשים
- נדרשת זהירות מהחלקה אחרי הגשם
- פריחת נרקיסים יש בשמורת ביתן אהרון רק בחורף
- מחפשים עוד רעיונות לטיול באיזור? נחל אלכסנדר, שמורת חוף גדור ושלולית החורף בנתניה יכולים להתאים.
- רוצים להזמין סיור מודרך בשמורת ביתן אהרון – מוזמנים להתקשר ל 0524282461 או לשלוח ווטסאפ
לפוסט הזה יש 2 תגובות
6/12/2022 – התקבל דיווח על פריחת נרקיסים בשמורת ביתן אהרון
ב 2/12/2023 פריחת הנרקיסים בשמורה היתה בתחילתה