ממנחמיה לנווה אור על שביל עמק המעיינות
ממנחמיה לנווה אור על שביל עמק המעיינות
איך מגיעים
פירוט
אנו נתחיל את יומינו ליד המקווה במנחמיה, כאשר אנו נתחיל לצעוד שמאלה [צפונה] כאשר אנו עם הגב לקיר המקווה. אחרי כ 500 מ' נעבור בשער ואחרי עוד כ 700 מ' השביל מתחיל בעיקולים כאשר המגמה הכללית היא מזרחה. אחרי כ 500 מ' נגיע לצומת, נפנה בה שמאלה ולאחר כ 10 מ' ימינה ליד עמוד חשמל וצעידה ישר של כ 200 מ' תביא אותנו אל פינת ישיבה על גדות הירדן, ואנו נפנה ימינה לטיילת הבטון הנוחה. אחרי כ 2.1 ק"מ נעבור מתחת לצינור מתכת גדול ואחר כ 100 מ' הטיילת נהפכת מטיילת בטון לטיילת על שביל עפר..
אחרי כ 600 מ' אנו מגיעים לתחומי שמורת מורד הירדן, זהו האיזור הו התיישבו ראשוי המושבה מנחמיה בראשית המאה ה 20 ולאחר מכן התגוררו כאן בחושות האריסים שעיבדו את האדמות באיזור. באיזור יש מס' פינות ישיבה שמתאימות להפסקת קפה או ארוחת בוקר. נמשיך לצעוד במורד הירדן ואחרי כ 400 מ' נעבור מתחת לכביש 90. קצת אחרי מעבר הגשר יש פינת הנצחה ליוסף ליבריק שהיה מבוני נהריים ומיד אחרי שנעבור אותה – נפנה בכביש שמאלה, מתחת כביש 90 וקצת אחרי מימין גלעד ליוסף ליבריק מבוני נהריים ומיד לאחר מכן בכביש שמאלה
עוברים ליד סכר אדמה (שנקרא גם סכר דלהמיה על שם הישוב ממזרח לירדן – מטרת הסכר היא להעביר את מי הירדן מהתוואי הישן לתעלת האפס) ואחרי כ 900 מ' מגיעים לגדר הגבול – ליד נקודת דיווח 826.
בשלב זה אם רוצים ניתן לעשות טיול צד של כ 800 מ' (כ 400 מ' לכל כיוון) למצפור נהריים – ממנו ניתן לצפות על אי השלום שכיום נמצא בשליטת ירדן [בו ב 13/3/97 חייל ירדני רצח 7 תלמידות באירוע שזכה לשם "הטבח בנהריים"] בנוסף ניתן לצפות מהמצפור גם על מכלול הסכרים ואתר ההנצחה שהוקם לזכר הנרצחות.
נצעד ימינה על הכביש המקביל לגדר, אחרי כ 400 מ' נעבור מעל גשרון ואחרי כחצי ק"מ כשכביש המערכת מתעקל השביל פונה ימינה בשלוחה. מאיזור זה הסימון של שביל עמק המעיינות מתחלף בסמ"ש כחול כשפה ושם ישנם העמודם הצהובים של השביל. השביל הכחול מטפל בשלוחה באלכסון בחצי גובה ולאחר כ 1.5 ק"מ של עליות [חלקן וירידות בין השדות שחלקן תלולות מאד ודורשות זהירות נגיע למעבר בקר שפניה שמאלה בו תוביל אותנו לתצפית גשר ממנה יש תצפית נהדרת על אתר גשר ומשטרת גשר. נחזור לשביל ונפנה שמאלה וישר שוב שמאלה בצומת הראשונה ובצומת מתחת לתצפית גשר ימינה (אין סימון) אפשר לפנות גם ימינה ולחזור לתצפית על משטרת גשר הישנה) חוצים קו חשמל ומיד לאחריו רואים את השילוט של מוצב סיגל. שמצידו המזרחי ישנה תצפית יפה לכיוון משטרת גשר ובריכות הדגים נמשיך לרדת ונגיע לכניסה לאתר גשר הישנה [האתר מספר את סיפורו של המקום והקרבות ההירואיים שהיו בו במלחמת השיחרור. המקום קרוי גשר על שם 3 גשרים שהיו על הירדן במקום זה (גשר רומאי עתיק שעל בסיסו הקימו הממלוכים גשר כחלק מדרך הדואר, גשר רכבת שהוקם על ידי הטורקים וכביש בטון על גבי גשר שהוקם על ידי שלטונות המנדט הבריטי)
נפנה ימינה עם השביל ואחרי כ 250 מ' נראה את מבנה שטרת גשר הישנה, מבנה מסוג "טיגארט" שהוקם על ידי הבריטים כדי לאבטח את המעבר על הירדן. במקום התחוללו קרבות קשים במלחמת העצמאות וחורי הכדורים בבניין מספרים ללא מילים על כך.
צמוד לדופן המבנה הוקמה אנדרטת גח"ל לזכרם של אלו שגויסו בחוץ לארץ ונהרגו בקרבות במקום. האנדרטה נבנתה ע"י הפסל נעם רבינוביץ', וחקוקים בה מלבד שלט הזיכרון מעין חרכי ירי שדרכם ניתן לראות מילים שכתבו חלק מהלוחמים במקום. לאחר הביקור במקום נצעד חזרה כ 200 מ' ונצעד לכיוון בריכות הדגים עם הסימון ושם נפנה ימינה. באיזור זה שביל עמק המעיינות חופף לשביל גאון הירדן.
נצעד על כביש משובש שלאחר כ 2 ק"מ יתחלף לדרך עפר כבושה ולאחר כ 300 מ' נגיע לפינת מנוחה – חלקת וסקה, לזכרו של יוסף וסרניס איש העמק. לאחר המנוחה המתבקשת נפנה ימינה לכיוון הגשר, שנבנה כחלק מפרוייקט הרכבת החיג'אזית מעל נחל תבור, נפנה ימינה עם הסימון הכחול לאחר שנעבר מתחת הגשר, נעלה במדרגות ונעלה על הגשר ונצעד על הפסים ששוקמו עליו ונמשיך לצעוד עם הסימון. לאחר ק"מ וחצי של צעידה בין השדות נעקוף מימין מתקן מקורות, אחרי כ 700 מ' נראה משמאל צינור גדול ולאחר עוד כ 1.8 ק"מ נגיע לכביש הגישה לנוה אור שם מסתיים סיורינו.
דגשים
- בקטע שבין גדר הגדול לבין אתר גשר נדרשת זהירות מרובה גם בחיפוש נתיב הצעידה וגם בצעידה במדלול עקב העליות והירידות התלולות.
- כשצועדים לצד גדר הגבול – אסר לצעוד על שטח הטשטוש
- אסור להכנס למקורות המים לאורך המסלול
- המסלול לא מתאים לביצוע בקיץ או בימים שהטמפרטורות באיזור גבוהות