אתר מורשת כח טייגר במלחמת יום הכיפורים
אתר מורשת כח טייגר במלחמת יום הכיפורים
איך מגיעים
אתר מורשת כח טייגר נמצא כ 2.4 ק"מ צפונית לקיבוץ אלוני הבשן, בדרום רמת הגולן, על כביש 98. לניווט ישיר – ליחצו כאן
פירוט
ביום הכיפורים תשל"ד, בשעות הצהריים הפתיעו צבאותיהם של סוריה ומצרים את מדינת ישראל בהתקפת מלקחיים בעיצומו של היום הקדוש – ולכן נקראה המלחמה מלחמת יום הכיפורים. במלחמה זו ארעו קרבות גבורה רבים [עמק הבכא הוא אחד מהם] ואתר טייגר מספר את סיפורו של אחד הקרבות הפחות מפורסמים שארעו ברמת הגולן במלחמת יום הכיפורים
וזהו סיפור המאורעות כפי שסופר ע"י אורי סגל, אחד ממפקדי המחלקות בפלוגת טייגר, בגוף ראשון:
כבר מראש השנה תשל"ד 10 ימים לפני יוה״כ 1973, הייתה הפלוגה במחנה ירדן שם קיבלנו טנקים של ימ״ח מילואים במצב קטסטרופאלי. במשך 10 ימים סביב השעון טיפלנו עם החוליה הטכנית המעולה שלנו והעמדנו הכלים במצב מעולה כך שלא איכזבו אותנו במהלך המלחמה כולה.
ביום הכיפורים תשל"ד – 1973, בשעה 13:55 הגיחו מטוסים סורים כשאנחנו בצומת השריון – נפח, והפציצו את מפקדת האוגדה בנפח. באותה דקה ממש אש ארטילריה כבדה החלה לרדת על רמת הגולן שהחלה לבעור (אוקטובר הכל יבש). בתוך תמרות העשן ולהבות האש התקדמנו לקו המוצבים לנסות לאתר את המאמץ העיקרי הסורי.
בלילה בשעה 02:00 לערך הוזנקנו מדרום קונייטרה לנסות לחסום כוח סורי גדול שלימים התברר כחטיבה 43 של דביזיה(אוגדה) 9 הסורית.
מאיר זמיר, הלוא הוא מ״פ טייגר המהולל, תכנן להציב מארב שריון קלאסי על כביש 98 צפונה לאלוני הבשן בהצטלבות דרך 9099 המובילה לאזור שמאחורי השיפון.
התמקמנו בצורת האות L [תראו את הצבת הכוחות בהמחשה ובמפה] כשמחלקה 3 עם הסמ״פ בירידה מתל חזקה עם הקנים מערבה ואנחנו, המ״פ סמל המחלקה שלי ואני על דרך 9099 עם הקנים דרומה.
כשהסורים, שלא ראו אותנו, התקרבו כדי פחות מ 200 מ׳ מהמקום בו הייתי אני, ניתנה פקודת פתיחה באש לכוח הסמ״פ ומחלקה 3.
הסורים חילצו עצמם, למה שתכננו כשטח הריגה, וכדי לאתרם (לא היו לנו אמצעי ראית לילה) הדלקתי זרקור לבן (כמו פנס ענק) שהיה מותקן על הטנק שלי, השטח הואר ואז פתחו המ״פ וסמל המחלקה שלי באש.
עם אור ראשון עשינו סקירת שטח וספרנו 60 כלים טנקים ונגמשים שחוסלו. יש בידי תצ״א שמראה זאת.
עד קרב עמק הבכא ביום הרביעי לבלימה לחמנו בגזרה שבין אלוני הבשן לחרמונית תחת פקודות ישירות של ינוש המח״ט.
לקרב עמק הבכא התייצבנו באגף הדרומי בתל ג׳ית מתחת לבוסתר 7 טנקים, מתוך כ 25 של חטיבה 7 כולה כדברי ינוש המח״ט, שהיו שם, השמדנו טנקים רבים מאוד ונשארנו ללא פגזים אבל הפקודה הייתה ״לא זזים״ ואכן רק כשיוסי בן חנן הגיע יצאנו למלא מחדש וחזרנו.
פלוגת טייגר הייתה בכוח החוד שפרץ למובלעת הסורית והגיעה לנקודה המזרחית ביותר ללג׳ה.
אני הפכתי למפקד כוח הטנקים של גד 17 גולני שישב בחרפא ונהלתי קרב קשה מול חיילי קומנדו וטנקי T62 עד להפסקת האש.
אז מה יש בפועל באתר טייגר?
טנק "שוט קל" מהסוג ששימש את פלוגת טייגר, שלטים ועמדת מסבירן המתארים את הקרבות שניהל הכח.
דגשים
אם אתם מגיעים מכיוון צפון – תזהרו בפניה שמאלה
כל החומר והתמונות לעמוד סופקו ע"י אורי סגל וזכויות היוצרים עליהן הם שלו