בריכת אורחה ברמת הגולן: בריכת קצינים קרירה ומוצלת






תעודת זהות למעיין:
-
אופי הביקור: בריכת שכשוך ושחייה מוסדרת ומוצלת לצד מתחם פיקניק.
-
עומק המים: כ-1.8 מטרים (מתאים ליודעים לשחות, חובה להשגיח מקרוב על ילדים).
-
צל ופיקניק: צל מלא לאורך כל היום. במקום ישנם ספסלים, שולחן פיקניק, סככת גפנים עם רצפת עץ (דק) וערסל.
-
עלות ושעות פתיחה: ללא תשלום, פתוח בכל ימות השבוע.
-
ניווט בוויז (Waze): "בריכת אורחה" (חניה צמודה ומסודרת, כ-50 מטרים מהמים).
איך מגיעים לבריכת אורחה?
הגישה לבריכה נוחה ומתאימה לכל סוגי הרכבים:
-
עולים לרמת הגולן מכיוון צומת יהודיה על כביש 87.
-
לאחר כ-23.5 ק"מ פונים ימינה (דרומה) אל כביש 98.
-
נוסעים כ-10.2 ק"מ, וחולפים על פני האנדרטה של גדוד "סופה" של השריון. מיד אחריה פונים ימינה לשביל עפר.
-
נוסעים כ-200 מטרים בשביל הנוח (מימין תוכלו להבחין בזרימה הרדודה של הנביעה) עד לרחבת החניה הגדולה שלצידה ממוקמת הבריכה.
קצת רקע: מבריכת קצינים סורית לפינת הנצחה
בריכת אורחה נבנתה במקור על ידי הצבא הסורי בטרם מלחמת ששת הימים, כאחת מ"בריכות הקצינים" של רמת הגולן (בדומה לעין עלמין ועין פיק), במטרה להעניק מקום נופש והתרעננות לקצינים ששירתו במוצבים הסמוכים.
מימיה של הבריכה, שמידותיה כ-8X4 מטרים, מגיעים מנביעה סמוכה בשם עין אום א-שרשיח'. המים מוזרמים ישירות אל הבריכה, ועודפיהם ממשיכים הלאה ומשקים בוסתן סמוך ומלבלב של עצי תאנה וזית.
האתר כפי שהוא מוכר כיום שופץ ויציקתו חודשה על ידי חבריו של רזיאל נגר ז"ל, תושב רמת מגשימים שנהרג בשנת 2005 מפיצוץ נפל תחמושת בעת שטייל באזור. חבריו הפכו את המקום לפנינת טבע קהילתית ומטופחת, ועל אבן הבזלת המוצבת במקום חרטו את המשפט המלווה את המבקרים: "אחוז בארץ בה חדלתי מלכת".
תל ג'וחדר ואתר ההנצחה של אוגדה 146
הבריכה שוכנת ממש למרגלות גבעת אורחה (תל ג'וחדר). בראש התל נתגלו שרידי מבצר עתיק, ככל הנראה מהתקופה הצלבנית, שנועד לאבטח את הדרך הראשית שהובילה מסוריה לארץ ישראל. השם "ג'וחדר" השתמר משמו של החאן העתיק ששרידיו פזורים בסמוך (בן כ-800 שנה), אשר שימש תחנת מעבר לשיירות ואורחות גמלים בדרכים – ומכאן נגזר שמו העברי של האתר, "אורחה".
מעבר לכביש הראשי, כ-50 מטרים מדרום לכניסה לשביל הגישה לבריכה, קיימת דרך העולה אל ראש הגבעה (ניתן לעלות ברכב או רגלית). בראש התל ניצב אתר ההנצחה המרכזי של אוגדה 146, שלחמה בגבורה בקרבות הבלימה והתקפת הנגד בדרום רמת הגולן במהלך מלחמת יום הכיפורים. מהמקום נשקפת תצפית פנורמית מרהיבה על האזור כולו, וניתן לטפס בזהירות על מגדל התצפית המוצב במקום.
דגשים
שאלות נפוצות (FAQ) ומידע חיוני
מהי איכות המים בבריכת אורחה? לרוב המים קרים מאוד ומרעננים. עם זאת, מאחר שמדובר בבריכה בטבע הניזונה ממי מעיין, איכות המים עשויה להשתנות. שימו לב: בעדכונים אחרונים שהתקבלו ממטיילים, דווח כי המים בבריכה עומדים ואיכותם ירודה. מומלץ לבדוק את המצב בשטח, או פשוט ליהנות מעצירה ופיקניק במתחם המוצל והיפה.
האם יש שירותי הצלה או תשלום בכניסה? לא. הכניסה לאתר חופשית וחינמית לחלוטין, אך אין במקום שירותי הצלה והרחצה היא על אחריות המטיילים בלבד.
האם יש פחים או פינוי אשפה מסודר במקום? לא. האתר מתוחזק ללא פחים פעילים. אנא הביאו איתכם שקיות וקחו את כל האשפה חזרה לרכב כדי לשמור על הטבע נקי.
האם מותר להבעיר אש או לעשות קמפינג? אין במקום שילוט רשמי האוסר על לינה או הבערת מנגלים, אך חובה לגלות אחריות, לשמור על בטיחות אש קפדנית בקרבת האקליפטוסים והעצים, ולוודא כיבוי מוחלט לפני עזיבה.