שביל הבארות ובורות המים בפארק בריטניה
שביל הבארות ובורות המים בפארק בריטניה
איך מגיעים
ניסע על כביש 38, נפנה ימינה [אם הגענו מכיוון בית שמש] כקילומטר ממערב לצומת עזקה לכביש מס' 383, נפנה שמאלה לפי השילוט לפארק בריטניה , ניסע בכביש הצר כ-1.9 ק"מ עד לצומת הקרובה בה נפנה שמאלה לכביש הצר לכיוון תל עזקה. נפנה ימינה לדרך העפר ונחנה את הרכב בחניון בור המים. שביל הבורות והבארות מתחיל בקצה החניון.
אם רוצים – ניתן להתחיל את המסלול מנקודה אחרת. איך מגיעים אליה? ממשיכים בכביש 38 דרומה ופונים ימינה לכביש 353 וכחצי קילומטר אחרי הישוב לי-און, נפנה ימינה בשביל עפר, ניסע כ 300 מ' עד מפרץ החנייה המסודר [שנקרא גם חניון האלון] ונחנה. ומתחת לחנייה נראה את הסימון האדום של שביל הבורות והבארות.
פירוט
פארק בריטניה בו נמצא השביל ממוקם בשפלת יהודה, הפארק ניתן בשנות ה 50-60 של המאה הקודמת ופיתוחו הואץ במימונה של קהילת יהודי בריטניה שעל שמה נקרא הפארק.
קרקע האיזור עשויה גיר בעומק של כ 2 מטר, מה שאיפשר לאלו שגרו כאן בעבר לחפור מערכות תת קרקעיות רבות
_
הצבע בו מסומן שביל הבורת והבארות הינו אדום.
אם חנינו בחניון בור המים [שקיבל את שמו מבור מכוסה שנמצא בקצהו], מקצה החנייה יוצאת דרך עפר, ואחרי צעידה קצרה נראה משמאלינו את השילוט של שביל הבורות והבארות.
השביל מתחיל בעליה מתונה ואחרי מס' מטרים יוביל אותנו לחורשה, ניכנס דרך שער הבקר ולאחר כ 300 מ' נגיע לחניון קטן [מי שרוצה יכול לפנות שמאלה בשביל העפר ולחזור לחניה מרחק של כ 5 דקות צעידה] נפנה ימינה לכיוון עץ החרוב ולאחר צעידה קצרה אחריו נבחין באלת מסטיק בולטת בשטח – כשנתקרב אליה נוכל להבחין במערה שפתחה מוסתר, אם ניכנס פנימה נוכל להבחין בשקעים קטנים חצובים בדופן המערה שכנראה שימשו לגידול יונים [מבני קולומבריום הרבה יותר מרשימים ניתן למצוא לא רחוק – בחורבת טבק ובחורבת מדרס].
נחזור לשביל המסומ"ש באדום, נעלה בשתי מדרגות העץ ולאחר כ 200 מ' של צעידה נעבור בדרכינו גת חצובה, ולאחריה נתחיל לטפס בעליה קלה לחורבת שיקלון, כאשר בדרך נוכל לנוח על ספסל העץ מול הנוף, בה ניתן לראות שרידי מבנים ועמוד אחד מסותת, שכנראה הינו שריד לכנסיה. מהמקום ישנה תצפית נהדרת לכל אזור השפלה הקרוב ולעמק האלה.

השביל ממשיך מחורבת שקלון [כאשר אם נפנה ימינה בשביל העפר נגיע למצפור הצב, ושמאלה ובצומת הבאה ימינה יביא אותנו להמשך] עובר ליד גת משוכללת עם 3 גומחות צמודות אליה [כנראה שהיו חלק ממערך הסינון או האיחסון של היקב שפעל כאן] ומשטח דריכה גדול ומגיע לאחר כחצי קילומטר של צעידה בין הבוסתנים לחניון האלון, אשר נקרא על שמו של עץ האלון הענף שמצל על השולחנות שמעליו לאחר מנוחה קצרה [זה מקום נהדר לפק"ל קפה] נחצה את דרך העפר ונמשיך במורד השביל.

נצעד בגיא בין בוסתני התאנה, השקד , הצבר [באיזור ט"ו בשבט יש כאן פריחה מדהימה וכל האיזור מכוסה במרבדים צהובים מנוקדים בורוד] והזית, נעבור ליד באר עמוקה שעל טבעתה העליונה ניתן להבחי בחריצי החבלים ובצידה שקתות אבן ששמשו כנראה להשקיית בעלי חיים, נעבור עוד באר שבתוכה ניתן לראות עץ תאנה ונגיע לצומת שבילים שבצידה הימני צומח עץ אלה ארצישראלית מרשים, מכאן ניתן להמשיך ישר עם השביל או לפנות שמאלה לגבעה, כאשר משמאל לשביל, לפני שיא הגובה ישנה מערה ובה שרידים של בית בד.
אם נמשיך ישר עם השביל נגיע לאחר צעידה קצרה לחניון בורות המים בו השארנו את הרכב.

דגשים
- אסור לסטות מהשביל מחמת הבורות הרבים הפזורים בשטח. לא מומלץ לבוא עם עגלות למסלול
- רק בחורף יש במסלול פריחה מדהימה