קבר יאסון
קבר יאסון
איך מגיעים
מבניני האומה ממשיכים ישר לשד' שז"ר ושדר' בן צבי, ברמזור הרביעי שהוא הצומת שאחרי מגדלי וולפסון פונים שמאלה לרחביה (הפניה ימינה היא לכנסת וקרית המוזיאונים), עולים בדרך רופין וברמזור ממשיכים עם הכביש לרח' הרמב"ן. הפניה השניה ימינה היא לרחוב אוסישקין, מיד נגיע לכיכר, נמשיך ישר (דהיינו נעקוף אותו משמאל) ושם הרחוב ישתנה לרד"ק, הפניה הראשונה ימינה היא רחוב אלפסי, נעצור מול בית מספר 15, המערה מוסתרת מעט אך היא בגינה שבמקום בית מספר 10.
שימו לב! המרחקים קצרים, ניתן לחנות בכל מקום שנמצא וללכת רגלית אל המערה.
בחזור נצא דרך רח' אלפסי שמסתיים ברח' רבי סעדיה גאון והנה אנחנו שוב בדרך רופין.
פירוט
את הנקרופוליס (עיר המתים התת קרקעית) הצפון ירושלמית, זו שמשתרעת מהר הזיתים ועד שועפת, דרך סנהדריה וגבעת זאב, כולם מכירים. אך את מקבילתה הדרומית הרבה פחות.
ובכן, קברים יש בירושלים בכל מקום, תשאלו את בוני הרכבת הקלה.
קברים נמצאו בירושלים במרכז כביש בגין (אם שאלתם את עצמכם מהו הסלע שמפריד את שני הנתיבים בקטע שמול משרד החוץ, הרי שזו מערת קבורה), בחצר משכן הכנסת ובמשכנות שאננים, וגם בשכונת רחביה היוקרתית (אז היא הייתה סתם גבעה מטורשת).
איך זה קורה, אתם שואלים. ובכן הקבורה התבצעה בימים אלו בחצרות הבתים, או בסביבה הקרובה, כנראה שהפרידה מהחמות הייתה להם קשה מידי…….
בשטח הפתוח בו היה אמור לקום הבית שברחוב אלפסי 10 נמצאה מערת קבורה. מערה זו שבתמונה מכונה בשם "קבר יאסון" על שם הכתובת שמופיעה במקום.
מה מצאו שם לפי הכתובים? ציור של אייל רובץ, ציור של אוניות שעל סיפון אחת מהם אדם, ושתי כתובות באחת מהן נכתב (בתרגום לעברית): "קינה חזקה עשה ליסון בן פאח… שלום. שבנית לך קבר ובא, היה שלום… כזו קינה חזקה יעשו לך הידידים שהיית… שלום חני… גדול מח… קינה כמו אלה, שלום", ובשניה: "….שמחו אתם החיים" (כך על פי ויקיפדיה).
אם תגיעו למקום תמצאו גן שכונתי קטן, מלא צמחיה וספסלים, כזה שילדים משחקים בו בשעות אחר הצהרים כשהשמש נוטה לערוב מעל גגות מוזיאון ישראל. גינה ובמרכזה פירמידה מושלמת. אך לא כך נראתה המערה בעת שהתגלתה. הפירמידה שוחזרה מאבנים שנמצאו במקום על סמך חלקים מעטים שנותרו עומדים על מכונם, ועל בסיס השערות החוקרים וידיעותיהם על מבני הקבורה של הימים ההם. ימי התקופה החשמונאית המאוחרת, בהם החליפו היהודים את שמם לשמות יוונים (ינאי, אנטיגונוס, הורקנוס ואריסטובולוס). אגב, גם קברי המכבים עוטרו בפירמידות, כך מעיד יוסף בן מתתיהו.
כיום ניתן לראות את חצר המערה, את המבוא בו הונחו הנפטרים בעת הטקס, ומעבר לסורג הנעול את פתחיהן של שתי מערות קבורה, אחת ממול והשניה משמאל.
לגבי? הכתובות שנמצאו במקום נמצאות בפנים או שמא נמחקו כבר, עשינו מאמץ גדול כדי לגלות שלא רואים כלום.
אם נציץ אל הפירמידה מתחתיה נראה שהיא מבוטנת (עשויה בטון) וניצבת על קורות ברזל חזקות.
וזה השלט שהוצב ברחוב אלפסי
דגשים
- באיזור יש מצוקת חניה – מומלץ להגיע בתחב"צ.
- אם אתם עם רכב – אל תשכחו להפעיל פנגו כשאתם חונים.