שביל ישראל משחרות לפארק תמנע: בדרך להרי אילת 🥾⛰️
איך מגיעים
הקטע משחרות לפארק תמנע מתחיל בנקודה זו כ 600 מ' – על כביש 1101 ממלון Six Senses בשחרות
נקודת הסיום של המסלול היא בנקודה זו – סמוך לשער של פארק תמנע.
ליד שתי הנקודות של המסלול ניתן להשאיר רכב פרטי, בתחב"צ ניתן להגיע לתחילת המסלול עם קו 24 [לא לשכוח להזמין מקום]. תחנת האוטובוס הסמוכה לסיום המסלול הינה "אליפז צפון" על כביש 90, הליכה לשם בסיום המסלול תוסיף לכם כ 3 ק"מ.
📍 תעודת זהות למסלול
-
מרחק: כ-28.7 ק"מ.
-
רמת קושי: קשה (יום ארוך עם עליות מצטברות וירידות טכניות).
-
שיא גובה: כ-740 מטרים (אוכף מעל נחל שרביט).
-
נקודות עניין מרכזיות: גב עישרון, מעלה מלחן, הר מכרות וגבעת ססגון.
-
מתאים ל: מיטיבי לכת, מטיילי שביל ישראל.
פירוט
יום מאתגר ומרהיב על שביל ישראל בדרום הנגב. מפסגות בגובה 740 מטרים, דרך קניונים נסתרים וגבים, ועד למראה "הרי השוקולד" השחורים והרי אדום. יום של גבהים, טקסטורות ונופים עוצרי נשימה.
🗺️ תיאור המסלול: צעד אחר צעד
בוקר של טיפוס: משחרות לנחל עישרון
מתחילים ליד שלט שביל ישראל המיתולוגי. מיד עם היציאה מתחילים בטיפוס על השלוחה שמולנו. לאחר כ-700 מטרים השביל מתעקל ימינה בראש נחל שחורת. לאחר כקילומטר וחצי של הליכה משתנה, נגיע לשיא העליה – כאן מחכה לנו תצפית נהדרת על נחל עישרון מתחתינו והרי סיני המבצבצים באופק.
מכאן צועדים על שביל צר על שפת המצוק. לאחר 2.5 ק"מ של הליכה, נפגוש בסימון השבילים האדום המוביל לגב עישרון (נקודה מושלמת למנוחה ראשונה).
אל לב הקניונים והאוכפים
אחרי הפסקת הבוקר בגב עישרון ממשיכים בתוואי המדברי עםסימוני השביל:
-
ק"מ 4.6: חולפים על פני ראש מפל מרשים.
-
ק"מ 5.2: הגעה לאוכף מעל נחל זוגן, ולאחריו ירידה תלולה וטכנית אל תחתית הערוץ.
-
ק"מ 5.7: חציית דרך עפר (סמ"ש שחור) ותחילת הטיפוס הגדול. זהו קטע מאמץ שכולל עליות ומישורים קצרים, עד להגעה לאוכף בק"מ 8.18 – נקודה עם רוח נהדרת ונוף מדהים – והפתעה – מס' בולבוסים בצידו השמאלי של השביל
-
ק"מ 8.43: פסגת הגובה (650 מ') ותחילת ירידה.
הדרמה של המצוקים
בסימון ה-10 ק"מ נגיע לשפת המצוק. הנוף כאן "מטורף" – ירידות ממושכות שאחריהן טיפוס מתגבר. בק"מ 11.3 נפגוש את הסימון הירוק, משם השביל מתמתן להליכה מישורית של כ-2.5 ק"מ עד לאוכף גבוה במיוחד (740 מטרים).
נחל שרביט ובאר מתק
בק"מ 15.1 מסתיימת הירידה ונכנסים להליכה בתוך ערוץ נחל שרביט. חפשו את עץ השיטה בק"מ 15.8 – המקום המושלם לצל. במקום להמשיך לבאר מילחן, חצינו את השלוחה לכיוון באר מתק (ק"מ 17). לאחר פגישה עם שביל ישראל לאופניים, נטפס את העליה האחרונה להיום.
קו פרשת המים ומעלה מלחן
בק"מ 19.02 מגיעים לצומת שבילים (מפגש עם סמ"ש אדום). זוהי נקודת קו פרשת המים. המראה מכאן בלתי נשכח: פסגות הרי צהובות מול הרי אדום באופק.
-
שימו לב: בק"מ 20.6 אל תפספסו מצוק משמאל שמבנהו מזכיר מאוד את עמודי עמרם המפורסמים.
היום מסתיים ב"קינוח" רציני: מעלה מילחן. הירידה (מתחילה בק"מ 22.3) לוקחת כשעה – ו 2.2 ק"מ של שביל. . הירידה טכנית מאוד, מפעילה שרירים שלא ידעתם שקיימים, ומציעה נוף במגוון טקסטורות מרהיבות.
סיום חולי וססגוני
בתחתית המעלה פוגשים את הר מכרות – "ההר השחור" שליווה אותנו. חוצים את ערוץ נחל מנגן החולי, חולפים על פני חניון הלילה מנגן (חניון לילה "שלט" – וספריית השביל שבו) ומגיעים אל מתחת גבעת ססגון המרהיבה. הטיול מסתיים בכביש הגישה לפארק תמנע – סה"כ המרחק מסוף הירידה ממעלה מלחן לסיום המסלול – כ 4.2 ק"מ
🔍 הצצה לעבר: סוד הבולבוסים של המדבר
במהלך ההליכה בנחלים הגדולים של דרום הנגב (כמו נחל מנגן או באזור הר מכרות), קשה לפספס את ה"כדורים" המשונים הפזורים בשטח. אלו הם הבולבוסים – אחת התופעות הגיאולוגיות המרתקות ביותר בישראל.
מה אתם בעצם רואים?
למרות שהם נראים כמו ביצי דינוזאורים או פגזים עתיקים, הבולבוסים הם סלעי גיר קשים במיוחד בצורה כדורית כמעט מושלמת.
איך נוצרה ה"פנינה" של המדבר?
לפני כ-70 מיליון שנה, האזור שבו אתם דורכים היה קרקעיתו של ים עמוק (ים הטתיס). התהליך מרתק:
-
הגרעין: יצור ימי (דג, סרטן או רכיכה) מת ושקע בבוץ הקדום.
-
ההתגבשות: תהליך הריקבון של היצור שינה את החומציות של המים סביבו, מה שגרם למינרלים של גיר (קאלציט) לשקוע ולהתגבש סביבו בשכבות, בדיוק כמו שפנינה נוצרת סביב גרגיר חול בתוך צדפה.
-
החשיפה: הסלע הכדורי שנוצר היה קשה בהרבה מסלעי הגיר והקירטון שסבבו אותו. לאורך מיליוני שנים, הרוח והמים שחקו את הסלע הרך, והבולבוסים הקשים פשוט "נשרו" החוצה ונשארו שלמים בשטח.
💡 טיפ למטיילים:
-
אל תהיו ה"פטיש": הבולבוסים הם ערכי טבע מוגנים. חל איסור מוחלט לשבור אותם או לקחת אותם הביתה.
-
חפשו את המרכז: אם מצאתם בולבוס שכבר נשבר באופן טבעי, הסתכלו היטב במרכזו – לעיתים קרובות תוכלו לראות שם שריד מאובן של היצור שהתחיל את כל החגיגה לפני מיליוני שנים.
⛰️ הר מכרות: ה"ענק השחור" של תמנע
הר מכרות (המתנשא לגובה של כ-330 מטרים) הוא אחד המקומות הכי בולטים לעין בסיום המסלול משחרות, והוא מספק ניגוד ויזואלי מדהים לנוף המדברי הצהוב.
למה הוא מיוחד?
-
צבע הדרמה: בניגוד להרי הגיר הלבנים והחול האדום מסביב, הר מכרות מתאפיין בצבעים כהים מאוד – כמעט שחורים. הצבע הזה מגיע מסלעי יסוד (וולקניים) ומשכבות של סלע המכיל כמות גדולה של ברזל ומנגן.
-
הקשר לתמנע: השם שלו לא מקרי. באזור זה נמצאו עדויות עתיקות לכריה של נחושת ומינרלים אחרים. זהו חלק מהמערך הגיאולוגי המפואר של פארק תמנע.
-
סלע ה"דיאבז": המטפסים עליו יבחינו בסלע יסוד כהה וקשה מאוד שנקרא דיאבז. הסלעים הללו הם עתיקים מאוד (בני מאות מיליוני שנים) והם למעשה ה"שורשים" של הרי אילת שנחשפו.
💡 טיפ של "נלך": כשאתם צועדים למרגלותיו בנחל מנגן בסוף היום, שימו לב איך השמש השוקעת פוגעת בסלע השחור. הוא לא מחזיר אור כמו הגיר, אלא "בולע" אותו, מה שיוצר צללים עמוקים ומרשימים במיוחד לצילום.
דגשים
❓ שאלות נפוצות (FAQ)
האם המסלול מתאים ליום אחד? כן, אך מדובר ביום ארוך מאוד (כמעט 29 ק"מ) עם הרבה עליות וירידות טכניות. יש לצאת עם אור ראשון – אל תצאו למסלול הזה אם אתם לא בטוחים ביכולות הפיזיות שלכם. המסלול קשה ומאתגר
האם יש מקורות מים בדרך? יש בבאר מילחן ברז שמתוחזק ע"י הרט"ג – צריך לוודא לפני היציאה למסלול עם הפקח האיזורי שיש מים. יש להצטייד ב-4.5 ליטר מים לפחות (יותר בימים חמים).
מהי הנקודה הקשה ביותר? מעלה מילחן בסוף היום דורש ריכוז רב בגלל אופיו הטכני, והעלייה לאוכף ה-740 מ' דורשת מאמץ פיזי משמעותי.
רוצים לראות את המסלול על המפה ולהוריד לעצמכם קובץ GPX לניווט? כנסו לקישור https://israelhiking.osm.org.il/share/ToNy75ngwF
הכניסה לגב עישרון הינה על אחריות הנכנסים בלבד
המסלול לא מתאים לביצוע בימים חמים
המסלול הקודם בשביל ישראל: מצומת שיזפון לשחרות
המסלול הבא בשביל ישראל: מפארק תמנע לבאר אורה
💡 טיפ של "נלך":
הירידה במעלה מילחן בסוף היום היא חוויה עוצמתית. האור הנמוך על הרי המכרות השחורים יוצר ניגוד צבעים שאי אפשר להפסיק לצלם. אל תמהרו – תיהנו מהטקסטורות.